Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вужі у місті!

Журналістка «ВЗ» по дорозі в редакцію мало не наступила на… змію.

З вулиці Академіка Лазаренка, неподалік гуртожитків Львівської політехніки, у парку спускаюся по сходах. Раптом краєм ока бачу: біля ноги щось рухається. Глип - плазун. Довжиною десь до метра. Що цікаво: мене обігнали два юнаки і так емоційно щось обговорювали, що прошмигнули повз нього і за суперечкою й не помітили. «Гадюка! — вигукує хлопчина років п’яти, який з батьком іде назустріч. «Вужик! — заспокоюю малого. — Он бачиш, за голівкою — жовті вушка». Мобільні телефони відразу пішли «в роботу». Плазуна перехожі почали фотографувати. Ще б пак! Екзотика!

Вужі у місті — рідкість чи закономірність? З таким запитанням ми звернулися до директора Львівського дитячого натуралістичного центру Ігоря Антаховича.

- Звичне явище, - каже Ігор Павлович. — У парках Львова можна побачити вужів довжиною до півтора-двох метрів і тілом у діаметрі — до шести сантиметрів. Зими останніми роками теплі, а влітку спекотно, - а це сприятливі умови для виживання потомства плазунів. Їх стало більше, особливо в місцях з постійною вологістю. Лише за останні півтора місяця до нас звернулося, мабуть, з десять львів’ян і повідомили, що в різних районах міста бачили плазунів. Люди приносили фотографії, на яких фіксували живі «знахідки». Наші спеціалісти виїжджали на місце. Запевняємо: в усіх випадках це були вужі. Торік і цього року з цього приводу жителі вулиці Академіка Лазаренка, які вздовж залізничної колії мають городи, зверталися до нас найчастіше. Господарі розповідали: вужі, не боячись їх, лежали на грядках і грілися на сонечку. Вужів бачили на Сихові, Левандівці, в районі вулиці Мазепи. Якщо кілька років тому жителі Львова стикалися у природі з полозами та пітонами, які втікали від своїх господарів, цього року таких випадків не зафіксовано. Плазуни виповзають зі своїх схованок і мігрують у пошуках їжі. Останнім часом їх побільшало. Оскільки висока температура повітря, плазуни активні.

- Як відрізнити вужа від гадюки?

- Найперша ознака вужів - жовті, білі або оранжеві вушка за головою. Вона округлої форми, а тіло зазвичай темно-сірого забарвлення. Та найчастіше люди лякаються болотяного вужа (оливково-зеленого кольору, хоча може бути і коричневого), бо у нього немає жовтих вушок. Форма голови у гадюк - ромбоподібна.

Тіло коричневе (хоча бувають і темно-сірі) з чітко вираженими ромбиками вздовж хребта. У вужів такого малюнка нема.

Вужі не агресивні і абсолютно безпечні. На людей не нападають. Їжі для них достатньо. Коли їм загрожує небезпека, можуть шипіти, збільшуватися в розмірах. Як самозахист (коли людина захоче їх зловити) — відригнути зі шлунка залишки їжі. Якщо побачите плазуна, поводьтеся спокійно і дайте йому можливість забратися з вашої території.

Схожі новини