Передплата 2024 «Добрий господар»

Не якась там сукня, а співоча душа визначила перемогу Джамали

Виступ української конкурсантки на «Євробаченні» у Стокгольмі має загострити увагу європейців до нинішніх проблем кримськотатарського народу в анексованому Криму.

До останнього ведучі фіналу конкурсу “Євробачення” тримали глядача у напрузі. І їм це вдалося. Телевізійне шоу робилося у кращих традиціях ток-шоу в онлайн-голосуванні. Журі створило інтригу, відсунувши фаворитку відбору, співачку Джамалу, на друге місце. А максимальні шість балів від журі отримала маловідома група... Глядачі бачили, що Джамала була приголомшена результатами та коментарями композитора і продюсера Костянтина Меладзе. І лише після оголошення результатів глядацького голосування усі зітхнули з полегшенням.

Коли Джамала почула «вердикт» журі, на її очах виступили сльози. А коли оголосили результати глядацького голосування, її радості не було меж.
Коли Джамала почула «вердикт» журі, на її очах виступили сльози. А коли оголосили результати глядацького голосування, її радості не було меж.

Транслювали нацвідбір на “Євробачення” у прямих ефірах два канали — СТБ і UА:Перший. За словами організаторів, фінал нацвідбору був доступний глядачам в усьому світі онлайн. Мабуть, через це ведучі вставляли у свої репліки фрази ламаною англійською. Однак дивує й обурює, що в Україні ведучі досі на таких важливих заходах говорять двома мовами - українською і російською. Ця пресловута двомовність, яку запровадили ще за часів Кучми, зараз, після двох революцій, просто принижує українців. Чому на це не звертає уваги керівництво каналів і чому на такі речі не звертає уваги влада? Чому міністр культури, який, до речі, був на трьох Майданах (починаючи з революції на граніті), на такі кричущі речі закриває очі? У нас заборонили показувати фільми, у яких грають актори-підписанти, що поставили свої підписи за анексію Криму і відверто ненавидять Україну. То чому українські телеканали дозволяють собі вести передачі двома мовами, одна з яких — мова окупанта? Чи не ріже вухо міністрові культури оця двомовність? В’ячеслав Кириленко вже не є, Богу дякувати, міністром Януковича, якому все українське було чуже і байдуже. Це ж національний відбір на Першому національному телеканалі! Але він, як приречений, продовжує практику двомовності, яка, найімовірніше, свого часу була запроваджена для того, щоб українці поступово звикали до думки, що російська де-факто є другою державною. А де-юре — лише питання часу. Чому на державному телеканалі у такому знаковому ефірі це дозволяється?!

Фінал конкурсу відбувся у другу річницю розстрілу Небесної сотні. І у Міжнародний день рідної мови. Невже у влади така примітивна політична короткозорість?

Але що казати про двомовність на українському телеканалі, якщо після другого півфіналу вибухнув скандал, пов’язаний з конкурсантом Андрієм Запорожцем, який виступає під сценічним іменем SunSay. І, попри це, його допустили до участі у фіналі. Нагадаю, після другого півфіналу з’явилася інформація, що конкурсна пісня SunSay була написана задовго до нацвідбору. Запорожець вже виконував її російською мовою, а це протирічить правилам “Євробачення”. “Якщо пісня є на YouTube 2014 року, це значить, що вона була публічно виконана. Якщо ми граємо по-чесному, то як з цим бути?” - обурювався член журі Андрій Данилко. Однак на захист Запорожця грудьми став музичний продюсер Костянтин Меладзе, заявивши, що схожий інцидент був у Данії і вирішився на користь конкурсанта. Меладзе пообіцяв Запорожцю внести у композицію кілька акордів на той випадок, якщо в оргкомітету виникнуть запитання.

Але Андрія Запорожця звинувачували не лише у виконанні на конкурсі старої пісні, а й у прихильності до окупантів Донбасу і Криму. Політичну позицію виконавця під час прямого ефіру вирішила з’ясувати співачка Руслана. “Хочу від тебе почути — ти людина світу і планети загалом, чи все ж таки України? Хочу почути твою позицію зараз. Джамала співала про Крим, і ти вважаєш нормальним, що ти виступав у Криму?”. SunSay відповів, що очікував такого запитання. “У мене є друзі в усьому світі. Однак є такі культурні мости, всюди є люди, з якими ми робимо музику разом. У мене у Санкт-Петербурзі половина музикантів. Розумію, що моя позиція не співпадає з позицією інших людей, однак я не можу розірвати ці мости. Я — з Харкова, спілкуюся російською і граю з російськими музикантами”, - сказав він.

Ну то якщо людина серцем вболіває за “русскій мір”, то, може, й справді, нехай би співав на теренах “нєоб’ятной родіни”? Такої ж думки і український продюсер Олена Мозгова: “Всіх голубів миру потрібно взяти за шкварку і відвезти на екскурсію в АТО. Най подивляться на мир, який наробила там на сході кацапська педерація зі своїми урками! Най подивляться в очі людям, тим, хто залишився без сина, батька, брата, і скажуть їм про мир у всьому світі та братні народи, про те, що музика всіх примирить, помирить, замирить. Чи тим, хто досі в полоні, чи кримським татарам, яких зараз переслідують та не дають жити... Жити в нірвані — то, звичайно, круто, але якщо ти маєш серце, то не можеш стояти осторонь того, що відбувається в країні. Дякую всім, хто має душу і серце, тим, хто проголосував за Джамалу. Нас багато, і це вселяє надію, що не все ще втрачено”, - написала пані Олена у соцмережах.

До речі, Джамала вже пробувалася на “Євробачення” чотири роки тому. За цей час вона змінила не лише репертуар, а й імідж і навіть зіграла у кіно. Цього разу співачка виконала пісню про трагедію кримськотатарського народу, представником якого є і вона сама. На думку члена журі, співачки Руслани, Джамала зачепила її за живе. “Це саме та страждальна Україна, яка зараз є”, - сказала Руслана. І висловила сподівання, що саме Джамала має перемогти на “Євробаченні” у Стокгольмі.

А от музичний продюсер Костянтин Меладзе висловив своє “фе” стосовно організації та постановки номера. Придерся навіть до сукні. “Пісня — це одна історія. Постановка — інша. А ваш зовнішній вигляд і сукня — третя. “Євробачення” можна виграти лише з командою. Ця сукня могла би бути на якійсь вокалістці, однак, враховуючи ваш образ, це надто просто. З таким зовнішнім виглядом ми “Євробачення” виграти не зможемо”?, - сказав він.

Така поведінка композитора, щонайменше, здивувала, бо ще два тижні тому, на попередньому відборі, він щиро захоплювався і вокалом Джамали, і піснею. Казав, що композиція — неймовірно сильна. Так перейнявся, що під враженням виступу Джамали заявив, що “сам готовий захищати Україну від агресорів”. Цей “приступ патріотизму” Меладзе викликав хвилю обурення з боку російських ЗМІ. Одне з видань написало, що “українці з промитими мізками аплодували Джамалі стоячи, однак найбільше здивував Костянтин Меладзе”. Вочевидь, під впливом критики російських медіа Меладзе кардинально змінив своє ставлення до виступу Джамали. Дозволю собі припустити, що композитор банально злякався, що своїм щирим, однак “необдуманим” розхвалюванням Джамали і підтримкою України у тяжкий час може поставити “шлагбаум” до російського ринку шоу-бізнесу не лише собі, а й своїй коханій Галушці, що виступає під сценічним іменем Вєра Брежнєва. Саме низький бал від Меладзе (дав Джамалі лише 3 бали) не дозволив співачці виграти за результатами голосування журі. Співачка такого не чекала. Але ситуацію виправили більш принципові українці, які віддали Джамалі свої голоси і зробили її переможницею.

А тим часом…

Перший заступник голови Держдуми Росії з інформаційної політики Вадим Дєньгін виступив проти допуску української співачки Джамали на конкурс “Євробачення-2016” у Швеції. Російському політику не сподобалася пісня, яку Джамала має намір заспівати на конкурсі. “Дивний вибір. Я впевнений, що там (голоси. - Г. Я.) накрутили спеціально, щоб зайвий раз “вколоти” Росію. Сподіваюся, що керівництво “Євробачення” такі речі не допускатиме на територію свого конкурсу”, - заявив політик.

Також Дєньгін заявив, що багатьом українцям байдуже, що буде на “Євробаченні”. “Більшість громадян, які не отримують ані зарплат, ані пенсій, дозволити собі “Євробачення” не зможуть, тому що вони, по-перше, не мають чим платити за електрику, по-друге, їм взагалі наплювати, чи буде це “Євробачення”, - додав він.

Схожі новини