Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під виглядом «реставрації» збивають унікальну ліпнину...

Як боротися із самобудами в охоронній зоні ЮНЕСКО?

Чим більше міліція, прокуратура та інші контролюючі органи “працюють”, тим більше у центрі Львова, як грибів після дощу, виростає самобудів. Актуальний ще один сценарій — суд ухвалює рішення про зупинення незаконного будівництва чи знесення “пентхауса”, а виконавча служба не реагує. Тим часом забудовник продовжує зводити споруду в обхід закону чи під приводом “реставрації” руйнує пам’ятку архітектури, збиваючи молотками унікальну ліпнину... Про ці та інші проблеми йшлося під час наради в заступника голови Львівської ОДА Ірини Гримак. Нараду присвятили болючій темі незаконного будівництва у Львові.

Пані Гримак викликала “на килим” представників прокуратури Львівщини, працівників Львівського міського управління міліції, директора департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Романа Желиха, директора департаменту містобудування Львівської міської ради Андрія Павліва, юрисконсульта управління охорони історичного середовища ЛМР Олега Хандина, представників виконавчої служби, забудовників. На нараду також прийшли представники громадських організацій, які борються із самобудами.

Левова частка незаконних будівельних робіт — у самому серці Львова: площа Ринок, 36-37, площа Ринок, 28, вул. Вірменська, 30, площа Міцкевича, 9, вул. Вірменська-Краківська. Посадовці мерії констатують невтішний факт - кількість незаконних забудов зростає. Представники міліції виправдовуються, мовляв, нічого не можуть вдіяти, працюють у межах своєї компетенції... Деякі будівельні історії тягнуться по кілька років, але віз і далі там.

На площі Ринок, 28, та 36-37, кажуть громадські активісти, надбудовано поверхи. “Звинувачуємо у цьому відділ ЛОДА з охорони культурної спадщини і культурних цінностей, - наголосила активістка Олеся. - Неодноразово приходили до керівника відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Андрія Левика, просили виїхати на об’єкт. Коли оббивали штукатурку на пл. Ринок, 28, я телефонувала йому двічі. Його відповідь: «Не втручайтеся у мій робочий день. Я сам знаю, як його планувати і що робити». Там рейдерське захоплення...”. Ірина Гримак повідомила, що доля Андрія Левика вирішена. Він уже шукає собі легшу роботу.

У замовника є декларація на початок будівельних робіт з реконструкції будівлі на площі Ринок, 36-37, під житлово-громадський комплекс. Та Держ­архбудінспекція скасувала цю декларацію. За словами пана Желиха, це об’єкт п’ятої категорії складності, тому потрібні дозволи, яких у забудовника немає. Є клопотання про притягнення забудовника до кримінальної відповідальності за руйнування пам’ятки архітектури, ведуться слідчі дії.

“Хочу знати, коли буде рішення суду, коли там нарешті припиниться будівництво? - запитала заступник голови ЛОДА. - Коли заморозимо принаймні до з’ясування обставин? Що скаже прокуратура?”. Посадовці прокуратури небагатослівні — є кримінальне провадження, реагуємо. Пані Гримак обурилася, це загальні фрази. Вимагає від прокуратури дізнатися, як міліція розслідує справу, а потім письмово її повідомити про це, щоб оприлюднити у ЗМІ. Також пані Ірина вимагає від чиновників пояснити, чому скасовано рішення про статус заповідника. Активісти ж вважають, що винних варто шукати насамперед у мерії. Бо де, як не у Ратуші, дали “одобрямс” на заїзд автівок, які вивозять із об’єкта будівельне сміття?

Не краща ситуація і на площі Ринок, 28. За словами Романа Желиха, на першому поверсі облаштовують ресторан. Громадські активісти стверджують, що там руйнують пам’ятку. Молотками збивають унікальну ліпнину. Власник приміщення начебто має висновок управління охорони історичного середовища мерії на проведення дослідницьких робіт, обстеження фасаду. Активісти вважають, що будь-які дослідницькі, реставраційні роботи у зоні ЮНЕСКО мають бути погоджені у Міністерстві культури. Львівська міськрада не може вирішувати долю об’єкта ЮНЕСКО. “Кожен має право звертатися до нашого управління, щоб отримати право на проведення реставраційних робіт”, - прокоментував Олег Хандин. Таке пояснення чиновника обурило активістів.

Деякі порушення знайшли і на вул. Вірменській-Краківській, де має постати готель. Цього року Держархбудконтроль видав дозвіл на будівництво (на підставі різних документів, зокрема проектної документації, експертизи). Та там досі не встановлено паспорта об’єкта. Роман Желих вважає це порушенням і готовий вислати своїх “ревізорів” на позапланову перевірку.

Схожі новини