Передплата 2024 ВЗ

Санчата – замість щита, шалик – замість протигаза

Як залишитися неушкодженим на Майдані?

На учасників Майдану небезпека чатує звідусіль. Постраждати можна не лише від руки стражів порядку або переляканого натовпу. Переохолодитися та захворіти на морозі — раз плюнути. Як зберегти здоров’я в екстремальних умовах, радить заслужений лікар України Ольга Богомолець.

— Відмовтеся від синтетичної білизни, оскільки вона прискорює потіння, а значить — віддачу тепла та охолодження тіла. Під верхній одяг бажано вдягати речі з бавовни або шерсті: вони врятують від запалення легенів та бронхіту.

— У жодному разі не сидіть на бетоні або граніті. Розстелені на них журнали, газети та картон не врятують. Холодне каміння забирає тепло від важливих органів, провокує пієлонефрит, цистит, простатит, аднексит. У крайньому разі підкладайте під сідниці товсті книжки. Найкраще відпочивати на дереві або дровах, застеливши їх ковдрою або теплим пледом.

— Сухий гірчичник у шкарпетці зігріватиме ноги протягом 12 годин перебування на холоді.

— Дружні обійми допомагають отримати й накопичити тепло для себе, та ще й передати його іншій людині. Обійнявшись, деякий час стійте, не рухаючись.

— Алкоголь швидко розширює судини та прискорює вихід тепла з організму. Після вживання міцних напоїв відчуєте короткотривалий ефект зігрівання, але згодом змерзнете ще більше. Щоб довше зберігати тепло у тілі, відмовтеся від спиртного!

— Постукування по спині в ділянці між лопатками боковою поверхнею кулака протягом 1-2 хвилин стимулює відчуття тепла в центрі спини та його поширення по тілу. Поступово людина зігрівається.

— Якщо побачите, що хтось використовує сльозогінні або отруйні балончики, негайно заплющіть очі, ніс та рот закрийте шарфом. Краще мати на шиї два шалики зі щільної вовняної тканини. Вироби грубого плетення виконують свою місію значно гірше.

— Під одягом з лівого боку грудей розташуйте іграшкову летючу тарілку. Вона захистить вас у випадку прямого удару резиновою палицею в ділянку серця. Пластикові тарілки частково амортизують силу удару й розподіляють по всій поверхні посудини. З їх допомогою ви зменшите ризики зупинки серця, порушення його ритму внаслідок травми, утворення гематоми.

— Пластикові дитячі санчата виконають функцію щита, захистять голову від ударів.

— Тим, хто носить окуляри та лінзи, слід бути особливо обережними. Розбиті внаслідок удару скельця можуть травмувати рогівку ока і ще більше порушити зір.

— Якщо відчуваєте, що падаєте від ударів або натиску, прийміть позу ембріона. Максимально зведіть разом зігнуті коліна та лікті, голову закрийте руками. Цей прийом допоможе вам захистити від серйозних травм підшлункову залозу, серце, печінку та інші важливі для життя органи.

— Людину, яка втратила у натовпі свідомість, слід негайно підняти на руки й над головами, поверх натовпу, передати до краю юрби. Якщо постраждалий залишатиметься усередині — його просто затопчуть, а лікарям пробитися до нього — нереально!

Схожі новини