Передплата 2024 ВЗ

Казка для ненародженого

Виховувати дитину слід вже у лоні матері

Донедавна батьки були переконані, що виховувати дитину потрібно з того моменту, коли вона почне ходити та говорити. Та нещодавно психологи приголомшили звісткою: характер та майбутнє життя дитини залежить від її перебування в утробі матері.

— Про те, що емоційне життя малят розпочинається відразу після запліднення, ми дізналися лише тоді, коли з’явилося УЗД. Відтоді ще не народжених немовлят почали називати дітьми, а не ембріонами, — розповідає клінічний психолог Ольга Шишак. — Психіка малюка розвивається задовго до народ­ження, її стан залежить від маминої поведінки, її ставлення до чада.

Науковці зафіксували фази сну, набір рухів, що характеризують настрій немовляти. Фізіологічна активність ненародженої дитини — така ж, як у дорослої людини. У лоні матері маля виражає емоції, всі його рухи відображають настрій та реакцію на те, що відбувається зовні.

Мати контактує з дитиною, торкаючись живота. Маля відповідає їй за допомогою рухів. Якщо жінка задоволена, ніжно погладжує черевце — немовля горнеться до його стінок. Коли вагітна знервована, хапається за живіт інстинктивно: вона немов чекає від майбутнього чада підтримки. Малюк може відреагувати по-іншому: лякається маминого стресу й відпливає в інший бік, протилежну від її руки. У такому випадку рекомендують лагідно поговорити з дитинкою: не розуміючи змісту ваших слів, відчує, що намагаєтесь її заспокоїти, а значить — нічого поганого не сталося.

— Стрес — найбільший ворог майбутнього немовляти. Але ж вагітність без хвилювань неможлива...

— Кожна жінка, навіть та, яка багато років чекала нащадка, перші дні вагітності перебуває у шоку. Медики оцінюють це як здоровий стрес. Майбутні мами часто бувають плаксивими, переживають легку депресію. Зважаючи на це, природа розпорядилася так, що вагітність триває дев’ять місяців: за цей час жінка встигає адаптуватися до нової ролі, заспокоїтися, порозумітися з майбутнім чадом.

Якщо вагітна — у постійному стресі, її чадо може поводитися двома способами. Перший варіант — це боротьба або втеча. На УЗД видно, що малюк надто активний, гіперрухливий. Після народження такі діти можуть бути неспокійними, плаксивими, у майбутньому — гіперактивними. Можлива й протилежна реакція, коли чадо завмирає. Дитина народжується спокійною, мов удав. Немовля запам’ятовує все, що пережило у материнському лоні. Небажані діти виростають з купою комплексів, можуть народжуватися з ма­лою вагою. Якщо жінка не хоче дитини, яку носить, то не додає їй необхідних ресурсів. Як наслідок, плацента надто тонка, ембріончику бракує кисню. Зате коли у жінки з дитиною добрі стосунки, немовля бавиться з її пуповиною, мов з іграшкою.

Мамині страхи та тривоги супровод­жують нащадка все життя. Жінка, яку ненька виношувала під час бомбардувань, панічно боїться звуку, коли відкорковують шампанське. Дитина, мама якої вагітною злякалася пса, тепер також бої­ться чотирилапих друзів.

Сучасні мами читають ще не народ­женим дітям казки. Інтелект маляти від цього не розвинеться, зате він знає, що мама з ним спілкується, робить це для нього, а значить — весь світ на нього чекає...

Величезна травма, яка супроводжує дитину усе подальше життя, це наміри матері зробити аборт. Страх перед смертельною небезпекою не мине. У малюка формується недовіра до всіх, страх залишиться назавжди. Перебуваючи у лоні неньки, яка раніше робила аборт, дитина відчуває присутність брата чи сестри. Як правило, малюючи свою сім’ю у майбутньому, ці діти зображують ще одного її члена: на підсвідомому рівні вони знають, що родина мала бути більшою.

Майбутнім мамам рекомендують якомога частіше згадувати щасливі моменти свого дитинства. Можна дістати старі іграшки, поїхати до батьківської домівки, погуляти забутими стежками... Цей прийом не радять лише дамам, дитинство яких було неблагополучним або тяжким.

— Існує версія, що секс під час вагітності погано впливає на формування особистості майбутнього чада...

— Дитина у лоні матері, особливо — на пізніх термінах, сприймає таке втручання як агресію: її хтось штовхає, все труситься... Особливо незрозуміло, чому мама при цьому в ейфорії. Такий суперечливий досвід малюк обов’язково запам’ятає. Але це не означає, що необхідно повністю відмовлятися від ласк чоловіка. Якщо немає лікарських протипоказань, дозований інтим припустимий. Головне, щоб секс не був надто бурхливим.

Схожі новини