Передплата 2024 «Добра кухня»

Кропив’янка замість засмаги

Косметика та цитрусові спричиняють алергію на сонце

Літня пора — сезон відпусток. Більшість із нас не можуть дочекатися, коли нарешті з’явиться нагода погрітися на сонечку, але вже перші дні перебування на пляжі можуть розчарувати. Почервоніння, набряклість шкіри, неестетична висипка, свербіж — усе це ознаки алергії на ультрафіолет, з якою слід негайно боротися.

За СТАТИСТИКОЮ, від цієї підступної недуги потерпає близько 20% відпочивальників. Лікарі іменують її фотодерматитом, або фотодерматозом.

Лікар-дерматовенеролог Ольга Куцик зазначає, що люди, які мають негативну реакцію на сонце, страждають, навіть перебуваючи влітку у місті. Менш чутливі хворі відчувають згубну дію ультрафіолету не відразу, а після тривалого прийняття сонячних ванн.

Само собою сонячне проміння — не алерген. Найчастіше проблему провокують речовини, які містяться на шкірі або під нею. Нерідко причиною неприємної реакції стає поєднання ультрафіолету з рослинним пилком, запахом хлорки у басейні, ліками, кремами, косметикою. У будь-якому разі недугу провокують самі хворі. Особливо ті, хто любить зловживати сонячними ваннами. Надмірне та незахищене засмагання, великі дози ультрафіолету активізують всі захисні сили організму для вироблення меланіну, а це завжди порушує функцію роботи нирок та наднирників.

Алергію спричиняє нестача вітамінів, знижений імунітет, порушення обміну речовин та роботи внутрішніх органів, хронічні захворювання. Перш ніж вирушати у теплі краї, варто проконсультуватися з медиком і пройти необхідний курс лікування, адже зміна клімату та прийняття сонячних ванн — стрес для організму.

Симптоми алергії на ультрафіолет легко переплутати з іншими недугами. Якщо після перебування на пляжі ваша шкіра почервоніла, вкрилася червоною висипкою, набрякла, з’явилися гнійничкові висипання, свербіж та печія — варто бити на сполох.

Реакцію, яку спровокували зовнішні чинники, називають екзогенним фотодерматитом. У цій недузі часто доводиться звинувачувати косметичні засоби: парфуми, креми, ефірні олії. Ендогенну алергію на сонце спричиняють збої у роботі внутрішніх органів, ліки та деякі продукти.

Найбільш схильні до фотодерматозу малі діти, вагітні жінки, любителі соляріїв та всі, хто від природи має світлу “аристократичну” шкіру. Якщо, готуючись до відпочинку у теплих краях, ви поквапилися зробити татуаж, хімічний пілінг або інші косметичні процедури — найімовірніше, вам доведеться відпочивати тільки в тіні.

Щоб неприємна недуга не змусила вас сидіти у номері, не беріть на пляж цитрусові та виготовлені з них соки. Під час відпустки краще не приймати антибактеріальних препаратів, антибіотиків, антидепресантів, транквілізаторів, діуретиків, контрацептивів з високим вмістом естрогену, аспірину, ібупрофену, засобів для лікування серцево-судинних захворювань.

Бажано, щоб ваші перші походи на пляж обмежувалися 20-хвилинним перебуванням на сонці. Захисні креми та лосьйони наносьте на шкіру за 20-30 хвилин до виходу. Вони мають містити SPF вище 20. Після купання витирайтеся насухо: краплі води під дією ультрафіолету діють мов сотні маленьких лінз і травмують шкіру.

Корисно ввести до свого раціону продукти, збагачені вітамінами В і Е, а також антиоксиданти — вони допомагають епідермісу відновлюватися. У пригоді стануть какао, червоне вино, зелений чай, свіжі фрукти, гранат, ягоди, особливо чорниці та смородина. Випивайте не менш як два літри негазованої води на день: вона виводить з організму токсини та інші шкідливі речовини.

При перших же ознаках алергії необхідно звернутися до лікаря, який визначить, що саме стало причиною недуги. При внутрішніх розладах функцій організму та зовнішніх чинниках методи лікування суттєво відрізняються.