Передплата 2024 ВЗ

Любите засмагати? —Перевірте родимки!

Засмагати після 16-ї години— опти­мальний режим

Родимки споконвіку вважали ознакою жіночого шарму. Але, виявляється, — ця маленька плямка загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям. Звичайно, наявність родимок на тілі - ще не привід для хвилювань. Проте для того, щоб уникнути можливих неприємних наслідків, потрібно уважніше ставитися до них.

«Родимки — це побутова назва вродже­них і набутих пігментованих утворень на шкірі, частіше у вигляді темно-коричневої плямки чи горошинки, — розповідає дер­матолог Наталія Балагура. — У медицині існує термін „невус“, що позначає пігмент­ні утворення шкіри. Ним можна позначити і родимку, і пігментну пляму, що з’явилася на шкірі з віком. Не лякайтеся, але родим­ки і пігментні плями — це пухлини шкіри. І, як і будь-які новоутворення, вони можуть бути доброякісними і злоякісними. Причин цього кілька. Одна з них — ультрафіолетове випромінювання сонця. Довге перебуван­ня під ультрафіолетом загрожує передчас­ним старінням шкіри. Однак, розслабив­шись на відпочинку, люди часто забувають про власну безпеку і шкоду від надмірного перебування на сонці».

Під дією ультрафіолету виробляється вітамін D, необхідний для кісткової тка­нини, стійкого імунітету. Але для того, щоб засмага була не лише приємною, а й корисною, потрібно дотримуватися пра­вил: засмагати після 16-ї години — опти­мальний режим. Однак сонце — потужний фактор, який запускає механізм виникнен­ня злоякісного переродження родимок. «Пам'ятайте: під час перебування під во­дою сонячні промені проходять на метр в глибину, — застерігає лікар. — За підняття на гору рівень сонячного випромінювання значно більший, — відтак любителям гір­ських походів теж варто бути обережними. У місті сонце відбивається від скляних по­верхонь і асфальту. Ще раз зверну увагу на те, що потрібно проводити контроль родимок. Якщо говорити про діагностику, то є сучасний спосіб — дерматоскопія». За­вдяки йому можна, не порушуючи шкірно­го покриву, заглянути в родимку на кілька міліметрів. Ці обстеження можна і потрібно робити щороку, щоб відстежувати історію в динаміці. Щодо залежності розміру ро­димки від ймовірності її переродження у злоякісне новоутворення лікар зазначає: «Великі опуклі родимки частіше схильні до травм. А будь-яка травма родимки має свої наслідки. Однак панікувати не потріб­но. Навіть найбільші родимки не завжди є ознакою раку шкіри. У той же час ледь по­мітне новоутворення на шкірі може таїти в собі реальну загрозу». Коли діагностика проводиться на ранніх етапах розвитку меланоми, можливе її лікування методом хірургічного втручання. І навпаки, у разі пізньої діагностики важко запобігти глибо­кому поширенню метастазів до внутрішніх органів та уникнути несприятливого про­гнозу. Тому єдиний дієвий та ефективний спосіб боротьби з меланомою — розумна профілактика.

До теми

Меланому зазвичай складно розпізнати неозброєним оком і на перший погляд важко виявити відмінність між нею та звичайною родимкою чи родимою плямою. Го­ловний лікар Інституту дерматології та косметології, координатор пан'європейського проєкту «Євромеланома» Ольга Богомолець розробила метод самодіагностики — так званий АКОРД меланоми:

А — родимка Асиметрична

К — має нерівні Краї

О — змінює Окрас

Р — збільшується у Розмірах

Д — Динаміка зміни кольору, збільшення розміру та зміни країв, а також наявність таких симптомів, як кровоточивість та свербіж, можуть свідчити про злоякісні утво­рення.

Схожі новини