Передплата 2024 «Добрий господар»

Злата ОГНЄВІЧ: «До мене Олег Ляшко ніколи не залицявся...»

Хлопцеві відомої співачки не подобається, що вона постійно на гастролях.

У 2013 році Злата Огнєвіч представляла Україну на “Євробаченні”. Її дитинство минуло в Криму. Після російської анексії півострова родина Огнєвіч відмовилася брати російські паспорти, а сама співачка розірвала контракт з владою Криму, згідно з яким з 2012 року вона була обличчям рекламної кампанії півострова. 

Співачка відзначилася не лише на сцені. “Сходила” у велику політику - отримала мандат народного депутата України VII скликання. Злата Огнєвіч зупинила свій вибір на Радикальній партії Олега Ляшка. Але 10 листопада 2015 року співачка заявила з трибуни парламенту про складення мандата, мовляв, не бачить перспектив “боротися з вітряками”... Про політичний досвід, дружбу з Ляшком, допомогу атошникам, особисте життя та про концерт у Львові, який відбудеться наприкінці березня, Злата Огнєвіч розповіла в ексклюзивному інтерв’ю “ВЗ”. 

- Уперше даю концерт у Львові. Для мене це визнач­на подія, - розповіла Злата Огнєвіч. — Тим паче, що це буде в такому знаковому місці, як Оперний театр. Чому назва концерту - “Запали вогонь!”? Концерт буде навесні. Ця пора року символізує нове життя. Я за характером - вогняна натура. 

- Не можу не запитати вас про політичний досвід... Як познайомилися з Олегом Ляшком?

- Ніколи не співала на підтримку Олега Валерійовича, навіть коли вже була в його партії. Лише раз заспівала гімн на з’їзді Радикальної партії. Вважаю, творчість має бути окремо. Не буду давати концерти для якоїсь політичної партії. 

А познайомилися ми на одному з концертів, де я брала участь. Співала для бійців АТО. Там мене Олег Валерійович помітив, згодом запросив у свою команду. Вирішила спробувати. Хотіла зробити в парламенті щось корисне для нашої культури. Але зрозуміла, що зараз у політиці - криза. І моїм альтруїстичним намірам щодо розвитку культури ніхто не допоможе. Депутатів цікавлять зовсім інші питання. Деяких законопроектів майже рік не можуть розглянути у комітетах. Натомість певні олігархічні лобістські законопроекти легко проштовхують за півтижня, а потім швидко голосують. Мені стало все зрозуміло... Вирішила, що недоцільно більше працювати у парламенті. Сказала з трибуни усе, що думаю, і склала повноваження. 

- Ви були однією з прогульників сесій...

- Не знаю, звідки інформація щодо моїх прогулів. Моя відсутність — лише з поважних причин, пов’язаних з роботою. Це не було так, що зранку прокинулася і подумала: “А чи піти мені до парламенту, чи ні?”. Хотіла провести в парламенті законопроект у сфері культури - щодо захисту авторського права (Злата Огнєвіч є співавтором семи законопроектів, три з яких проголосовано. - Авт.). Авторське право у нас незахищене. Люди, що працюють на теренах інтелектуальної власності, майже нічого не заробляють. У всіх цивілізованих країнах інтелектуальні власники заробляють великі гроші. А у нас є Українське державне агентство авторських і суміжних прав (УДААСП), яке відмиває гроші, виводить їх через офшори. Про це я говорила з трибуни. Після цього отримала погрози... 

- Ви готові публічно заявити про ці погрози, назвати прізвища чи звернутися у правоохоронні органи? 

- Хто це робив — закрита інформація, яку не хочу розголошувати. Думаю, я не одна така, яка хотіла добитися правди. 

- Олег Ляшко на екрані та в житті відрізняється?

- На адресу жінок Ляшко не дозволяє собі сказати грубе слівце, як, наприклад, буває у парламенті. Приємно була вражена його ставленням до жінок. До мене він ніколи не залицявся (сміється. - Авт.). Завжди усім каже: “Ні, ні, в мене дружина Росіта”. Поводиться з жінками як джентльмен. Іноді запитував мене, чим може допомогти з моїми законопроектами. 

У неформальній обстановці Олег Ляшко — м’якший, але лідер. У нього це не забереш! Ляшко — неоднозначна персона, та, що би там не казали, він — сильний політик. Навіть опоненти це розуміють. У робочих питаннях може і винести догану, і бути жорстким. 

Коли виходила з Радикальної партії, то першому повідомила Олегу Ляшку. Сказав мені: “Злато, ти повинна добре подумати! А що на це кажуть твої батьки?”. Його питання про батьків зворушило мене. Розійшлися з ним добре, зараз у хороших дружніх стосунках. 

- Як ставитеся до російських гастролей українських зірок? Підтримуєте загальнонаціональний бойкот співачок Таїсії Повалій, Ані Лорак, Ірини Білик?

- Здивована, що ви назвали лише ці прізвища... Чому у нас вибіркова “травля” артистів? Більш як половина українського шоу-бізнесу їздить на гастролі до Росії. Чому щодо решти зірок мовчать? У нас шукають винних лише вибірково... Я не даю концертів у Росії та Криму. Це моя принципова позиція! Україна страждає, треба її підтримати. Для концертів у мене є Європа, Америка, Казахстан, Азербайджан. 

- Частина вашого репертуару — російськомовні пісні... 

- Музика не має мови, кордонів. Співаю більш ніж десятьма мовами світу, зокрема російською. Спочатку в студії народжується мелодія пісні. А потім всі думає­мо, яка мова пасуватиме до тієї пісні. Буває, лише англійська підходить, а буває — що російська. 

- Одне з ваших захоп­лень — балетні розтяжки. Невже це потрібно для одягу розміру XS?

- При зрості 1,65 метра важу 50-51 кілограм. З цією вагою добре почуваюся. Розтяжки — молодість тіла. Чим здоровіший хребет, тим довше будемо молодими та енергійними. А у мене чималі навантаження — концерти, гастролі, переїзди. Потрібно підтримувати фізичну форму. Під час концерту втрачаю кілограм ваги. Перед концертом зай­маюся кардіонавантаженнями на біговій доріжці. Це потрібно для кращого дихання під час виступу. 

Особливих дієт не дотримуюся. Не їм свинини. Надаю перевагу кролячому м’ясу, телятині. Кілька років взагалі не їм картоплі та кукурудзи, бо це погано позначається на фігурі. Майже не вживаю магазинних солодощів. Смакую лише тими солодощами, які готую вдома. Один з моїх рецептів такий. З фініків виймаю кісточку, вставляю замість неї частинку волоського горіха. Фаршировані фініки поливаю медом. Раніше могла з’їсти за вечір кілограм “Київського” торта. Коли дивилася вночі кіно, то могла з’їсти і велику піцу, лазанью. Тепер - менше мучного. Але мені цього так хочеться! Тому раз на місяць закриваю очі на обмеження. Купую великий бургер, де є все некорисне, — майонез, кетчуп... Або можу собі раз на місяць дозволити порцію вареників з виш­нею.

- Для нового кліпу “Кружева” ви знялися оголеною. Довго зважувалися? Може, у перспективі плануєте фотосесію у стилі ню для чоловічого глянцю?

- У кліпі немає нічого вульгарного. Мета кліпу — щоб тіла заспівали своїми рухами. У кліпі хотіла добитися легкості, ніжності. Отримувала чимало пропозицій щодо фотосесій у чоловічих глянцях. Та це не моє! 

- Не зійшлися у вартості гонорару?

- Для мене гроші - не голов­не. Я ж відмовилася від гастролей у Росії. Чоловічий глянець — справді не моє. Я — співачка. Нехай знімаються для глянцю моделі чи співачки, у яких це дозволено жанром. 

Можна знятися у гарній фотосесії. Але щоб усе було закрито. Жінка сексуальна не тоді, коли роздягнена. Вона сексуа­льна зсередини, в рухах, у розмові, поведінці. Можна одягнути довге плаття з закритою шиєю, довгими рукавами і бути найсексуальнішою жінкою у світі. 

- Ваша слабкість — ювелірні прикраси. Скільки їх є у колекції?

- Не рахувала. Маю прикрас дві скриньки. Купую собі вибірково. Частину мені презентували прихильники. На моє тридцятиріччя тато подарував срібний набір прикрас ручної роботи, на яких зображена українська вишиванка. Майстер, який виготовляв прикраси, перед тим сповідався, постив. У цю роботу вкладено магію молитви... Мені подобається не біжутерія, а кош­товності зі смарагдами, діамантами. У повсякденному житті не ношу масивних прикрас. Такі обираю лише на концерти. 

- Розкажіть про свого бойфренда. Знаю, ваші стосунки доволі тривалі. Чи справа йде до весілля?

- Зустрічаємося кілька років. У нас зараз все складно... Бо чоловіки і жінки — це різні створіння. Не усім чоловікам подобається жінка, яка постійно на гастролях... До речі, бачили фотографію в соцмережах, де я обнімаюся з атошником? Це мій хлопець. Нас підловив мій шанувальник. Тривалий час мій коханий був за кордоном. Коли у нас був Майдан, повернувся, щоб долучитися до боротьби за нашу державу. Він — військовий. 

Фото з приватного архіву співачки.