Передплата 2024 «Добра кухня»

Ліза Богуцька: «Крим – голка у серці Путіна»

Відома кримська активістка-волонтерка з Сімферополя перебралася до столиці

Ліза Богуцька — дизайнер інтер’єрів. Її чорний «автомобіль — вишиванка» став символом українського Криму. Коли Росія анексувала півострів, Ліза публічно заявила про свою позицію: «Крим — це Україна». В машині, якою їздила по вже анексованому Сімферополю, красувався синьо-жовтий прапор. Її упізнавали на вулиці, водії сигналили, поступалися дорогою. Але ситуація щодня загострювалася. Одного дня у квартирі Лізи провели обшук. У Центрі боротьби з екстремізмом її допитали — пригрозили кримінальним переслідуванням «за розпалювання міжнаціональної ворожнечі». Наступного дня активістка покинула півострів, побоюючись арешту... У Києві Ліза продовжує займатися волонтерською діяльністю.

— Лізо, нині увага світу прикута до війни на Донбасі. Про Крим наче забули...

— Після анексії Криму цьому питанню не приділяють достатньо уваги. Українська влада не проявляє ні інтересу, ні претензій. Тим часом Україна продовжує торгувати з окупантами. Щодня можна побачити, як фури постачають товар до Криму. Звідти певна частина потрапляє до сепаратистів та ополченців, які воюють на Донбасі. Решта їде у Краснодар... Україна має припинити це робити! Побутує думка, мовляв, за роки незалежності Україна нічого доброго не зробила для Криму. Зараз українська влада має відімкнути на півострові світло, газ і воду, не постачати туди продукти, — аби кримчани усвідомили, що Україна для них робила усі ці роки.

— Кілька років тому моя подруга відпочивала в Алушті. У магазині розмовляла українською мовою. Продавець її запитала: «Ви з України?»...

— Коли я була маленькою, будувалися кримські села, то там звучала виключно українська мова. Зараз у Криму ніхто українською не говорить (Ліза є етнічною росіянкою, вільно розмовляє як російською, так і державною мовою. — Авт.). Багато років українська мова у Криму не популяризувалася. Коли говорять, що кримчани русофіли, вважаю ці докори некоректними. Не кримчани у цьому винні. У Криму українізація мала відбуватися природним способом, а не примусово. Коли у кримських кінотеатрах дубляж вівся тільки українською мовою, це спричинило супротив. Багато людей не знали української, не розуміли її. Тому це нововведення сприйняли у штики. Так само з анотаціями до ліків. Мало того, що вони написані дрібним шрифтом, так ще й без російського перекладу. Пенсіонерка, яка не знає української, починає злитися... Якби, скажімо, по телевізору показували цікаві програми українською мовою, звісно, аудиторія би збільшувалася. Люди запам’ятовували би українські слова, мовні звороти. У такий спосіб вчили би мову. Більше за всіх для популяризації державної мови у Криму зробили Вакарчук та Скрипка...

— Чи реально найближчим часом повернути Крим?

— Якщо це зробити зараз, можемо отримати зворотний ефект. Навіть від лояльних до України людей. Корупція в Україні нікуди не зникла. Нововведення, зокрема у сфері податків, які уряд впроваджує, лякає кримчан. Україна має вирівняти економічну ситуацію: загальмувати процеси руйнування країни, а потім приєднувати Крим. Думаю, вирішення цього питання не за горами. Росію затискають з усіх сторін, їй нічого не залишиться як повернути півострів. Єдине, що насторожує: з’явилась інформація, що навколо Севастополя побудують захисний коридор і залишать місто за Росією, як воєнну-морську базу. Хоча я би над цим питанням подумала. Севастополь ми потім все одно дотиснемо! Порівнюю Крим з Монако, як з мікродержавою на півдні Франції, або з Гонконгом. Територіально Гонконг належить Китаю, але є самостійним. Припускаю, майбутнє Криму за тим, аби територіально належав Україні, але був достатньо самостійним.

Усі ці ідіотські затії Аксьонова з побудовою моста через Керченську протоку, або з будівництвом тунелю... Зрозуміло, цього ніколи не буде. Нині пропонує варіант канатної дороги. Усі ці «лас-вегаси» і «лунадроми» тільки сміх викликають. А ось настрої у Криму змінюються. Люди аналізують ситуацію і кажуть: «Раніше було краще, ніж зараз». Проросійськи налаштовані кримчани ніколи не скажуть, що погано. Розуміють, якщо Крим повернеться до України, їм доведеться звідти виїхати. Люди дивитимуться на них як на зрадників.

— Ви казали, що питання з Кримом було вирішене ще до «референдуму». Тобто Янукович продав півострів Путіну?

— Мені важко судити про Януковича. Але те, що Яценюк з Турчиновим здали Крим, — це стовідсотково! Пам’ятаю заяви Яценюка: «Ми не повинні чинити опір, провокувати противника. До 16 березня питання буде вирішене. Ніякого референдуму не буде». Під час референдуму Яценюк сказав: «Не хвилюйтеся, громадяни України в Криму, рік-два, і ми знайдемо тих, хто у цьому винен...». А недавно Яценюк мене знову шокував: «Якщо не наші діти, то наші внуки дочекаються повернення Криму»... Думаю, Крим «зняли з балансу» України і передали Росії. Адже це дотаційний регіон. Крім того, Україна на міжнародному рівні поставила Росію «на лічильник». Суми йдуть на трильйони. Це звичайний торг. Тільки ніхто не подумав про людей. Чимало кримчан змушені були покинути дім і їхати в нікуди, починати життя з нуля. Така сама ситуація на Донбасі. Хто встиг продати майно — тому пощастило. Ось ми не можемо. Як почалося падіння рубля, ринок нерухомості у Криму зупинився.

— Росіяни купують квартири у Криму?

— Для росіян свята валюта — це рубль. Вони долари не визнають. Нерухомість купують тільки у рублях. Але ми не ідіоти, ми на рубль не поведемося. Коли не було такого обвалу рубля, росіяни купували нерухомість. Зараз у Криму з’явилася величезна кількість машин з краснодарськими номерами або донецькими. Раніше затори рідко траплялися, тепер по Сімферополю не проїхати. Частина людей — біженці з Донецька, які у Криму відсиджуються. Чимало машин крадені, їх ополченці відібрали у мирних жителів на сході. Таку машину без документів можна купити значно дешевше. Наприклад, пристойний «Мерседес» коштує 3-5 тисяч доларів. Реальна його вартість — 50 тисяч.

— Кажуть, ті, хто до 1 січня не отримав російський паспорт, будуть примусово вислані з Криму...

— Аксьонов заявляв, що 100% кримчан отримали російські паспорти. Насправді навіть половина людей не отримала цих паспортів. Аби мати змогу працювати, чимало українців оформили посвідку на проживання. Мешкають у Криму як іноземці. Ті, хто за своїми переконаннями не зареєстрував російського громадянства і не відмовився від українського, можуть мати проблеми.

— Якщо росіяни все-таки продовжать скуповувати нерухомість на півострові, цю русифікацію уже не спинимо ніколи...

— Крим російським був і раніше. Зараз же багато людей, які підтримували Росію, Росією незадоволені. Вони кажуть: «Так погано, як зараз, не було ніколи». Рубль падає. Номінальна вартість житла для росіян дорожчає. Якщо раніше вони могли купити квартиру за 50 тисяч доларів, сьогодні вона їм обійдеться у 100 тисяч. Доходи не зростають, а зменшуються. У Криму закрили усі пункти обміну валют. Обміняти валюту, згідно з російськими законами, можна лише у банку. У декларації треба чітко зазначити, звідки валюта і для яких цілей використовується. Популярними стали тіньові пункти обміну (працюють удома). Людям це не подобається. Вже не скажеш, що винні «бандерівці»...

— Якби у Криму одразу почалися воєнні дії, яким був би результат?

— Якби Україна адекватно відповіла на анексію? Турчинов заявляв, що у нас були неспівмірні сили. Це неправда. У нас була величезна армія людей, які готові були брати до рук зброю і воювати. Якби війна у Криму почалася, вона одразу би й закінчилася. Путін не зміг би нічого зробити. Пам’ятаєте, аналогічна ситуація була з Тузлою. Коли росіяни почали будувати там дамбу, Кучма разом з прикордонниками зайшли туди на кораблях. Цього разу Путін йшов наосліп, не знав, чим все закінчиться. Якби готувався до анексії Криму, то російські паспорти для кримчан підготували би у березні. А їх досі немає у достатній кількості. Зараз багато документів оформлюється з печатками України. Путін сам казав: «У нас не було чіткого плану, у нас просто все легко вийшло!». Легко вийшло, бо не було опору!

— Путіна налякав Майдан. Він в агонії «відкусив» Крим...

— Але його можна було зупинити! Путін почав війну на Донбасі, щоби відвернути увагу від Криму. Якби Україна завтра подарувала Путіну Крим, підписала усі папери, війна на Донбасі закінчилася б в ту ж секунду...

— Ширяться чутки, що Путін вмовляє Європу визнати Крим за Росією. І тоді він зупинить війну на Донбасі.

— Не думаю, що він може говорити з Європою мовою ультиматуму. Європа на це не піде. Якщо Європа на це і піде, то Америка не зупиниться. Метою Америки є покласти край російському беззаконню, яке панує у всьому світі. Крім того, становище самого Путіна у Росії хитке. Не тому, що його не підтримує народ, а тому, що його перестали підтримувати олігархи. Його найближче оточення з дня на день від нього відмовиться. Олігархи розуміють, що втрачають капітал. Для них Путін ворог №1. Вони зроблять все, аби зупинити його. Процес розпаду Росії почався... Путіна від його власного краху стримує війна на Донбасі. Тому активізував свої дії на сході. А росіян годує поясненнями, що проти Росії увесь світ, ми маємо мобілізуватися. Маємо розбомбити Україну і всіх, хто нам загрожує. У Росії, як і в Криму, є купка ідіотів, які будуть вмирати разом з Путіним. Але основна маса людей починає розуміти, що щось не те... Нова форма пошти в Росії нагадує есесівські мундири. Ця тяга Путіна до Геббельса та виправдання дій Гітлера під час Другої світової війни є патологічною. Якийсь аналіз має включитися у російських мізках.

— Тобто Крим — це не Росія...

— Крим — це більше ніж Росія. Я колись пожартувала: коли Росія розпадеться, Крим — це єдине, що у них залишиться. Путін сказав, що для нього Херсонес має сакральне значення. Для нього Крим уособлює його «божественність». Це знаєте, як голка в яйці, яйце в качці, качка десь літає, а у цій голочці смерть Чахлика Невмирущого. Так само у Путіна. Крим знищить Путіна. Крим — голка у його серці.

— Як справи у туристичному бізнесі на півострові?

— Люди досі надіються, що цьогорічний сезон вдасться. Є новина, що Крим і Зімбабве уклали договір про обмін туристами. Складно собі це уявити, як туристи з Зімбабве будуть заповнювати кримські пляжі. Чорненькі дітки будуть бігати по морю (усміхається. — Авт.). При тій інфляції, яка у Зімбабве, їм вистачить грошей хіба що вийти на кримський берег, купити морозиво і їхати додому...

— Ви переїхали до Києва з сім’єю?

— Живу у подруги. Забрати сім’ю не було змоги. Орендувати квартиру у столиці дорого: 500 доларів на місяць для сімейного бюджету накладно. Син вчиться в 11-му класі. Після того як закінчить школу, вони з чоловіком переїдуть до столиці. Жодного тиску моя родина не відчуває. Чоловік працює. Його покійний батько був головою українських націоналістів у Криму. Нині ФСБ діє там обережно. Син на свята ходив щедрувати. Нащедрували з друзями 650 рублів. Люди охоче давали їм гроші, навіть проросійськи налаштовані. На фізкультуру ходить у формі з написом «Слава Україні». Його кілька разів змушували переодягнутися, але він відмовився. Син спортсмен, тож вони махнули рукою на його одяг. Приїжджав до мене на канікулах, казав: «Мамо, ти коли поїхала, мене в класі один хлопчик підтримував щодо України, а зараз уже вісім...».

Довідка «ВЗ»

Ліза Богуцька — волонтер, блогер. Народилася у Сімферополі 14 квітня 1964 р. Закінчила Кримський медичний інститут. Працювала у психіатричній лікарні. У 2002 році змінила фах лікаря на дизайнера інтер’єрів. Член Союзу дизайнерів України. Одружена. Чоловік — Олесь Богуцький, дизайнер середо­вища. Подружжя має двох дітей: 16-річного сина та 25-річну доньку.

Схожі новини