Передплата 2024 «Добра кухня»

Безсимптомний гепатит А

Хвороба Боткіна (вірусний гепатит А) для багатьох — відлуння минулого: вважають, що вона давно й успішно взята під епідеміологічний контроль. Однак нерідко людина сама собі створює великі проблеми, нехтуючи елементарними правилами гігієни

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Гепатит, А — інфекційне захво­рювання, яке характеризуєть­ся ураженням печінки та може супроводжуватися жовтяницею. Характерні симптоми: у хворого погіршується апетит, з’являються болі у правому підребер'ї, нудо­та або блювання, темніє сеча, а кал, навпаки, знебарвлюється, білки очей набувають жовтого за­барвлення. Іноді початок хвороби нагадує грип: температура тіла підвищується до 38−39 градусів, з’являються нежить, кашель, ло­мота в усьому тілі. Хворий зараз­ний в останні дні інкубаційного періоду, коли симптоми ще не ви­явилися, або в момент, коли вони виникли. Але коли шкіра стає жов­тою, заразність значно зменшу­ється.

Збудник гепатиту, А має ви­няткову стійкість у зовнішньому середовищі.

За низьких температур гепа­тит може зберігатися не один рік, за кімнатної температури — кіль­ка тижнів. І лише після кип’ятіння впродовж 5 хвилин гине. Крім того, вірус гепатиту, А характеризується надзвичайно високою патогенніс­тю для людини. Для виникнення хвороби теоретично достатньо лише однієї вірусної частки.

Джерелом збудника інфекції у випадку захворювання є людина, що виділяє вірус з фекаліями та сечею у довкілля. Тому за недо­тримання хворим елементарних правил особистої гігієни (миття рук з милом) вірус може потрапити на харчові продукти, предмети до­машнього вжитку, іграшки, у воду.

З моменту зараження до по­яви перших ознак захворювання минає 7−50 днів. Вірусний гепа­тит може перебігати й у безжов­тяничній формі. Такі хворі найне­безпечніші, оскільки тривалий час залишаються невиявленими та поширюють інфекцію. Характер­ні симптоми цієї форми хвороби: зниження апетиту, що сягає по­вної відрази до їжі (частіше вдень і ввечері), підвищується (до ну­доти) чутливість до тютюнового диму та інших запахів.

Схожі новини