Передплата 2024 «Добрий господар»

Провітрюйте приміщення частіше

За нестачі кисню людина відчуває сонливість, нездужання і втому. До того ж сухе гаряче повітря, особливо в опалювальний сезон, зневоднює шкіру та верхні слизові оболонки дихальних шляхів. Це призводить до зниження загального тонусу організму, людині стає легше заразитися вірусними і бактеріальними інфекціями, наприклад, ангіною або ГРВІ. Ба більше, таке повітря може стати причиною стенокардії, інфаркту, підвищення артеріального тиску

Фото pexels
Фото pexels

Будь-які приміщення треба провітрювати не менш ніж два-три рази на день — незалежно від пори року та погоди. І в офісі, і вдома за­вжди має бути відчиненим хоча б одне вікно. Навіть якщо на ву­лиці низька температура, варто прочинити кватирку або пере­вести вікно (якщо воно пласти­кове) в режим мікропровітрю­вання.

Якщо провітрити приміщен­ня складно, обов’язково по­винна працювати припливна вентиляція, тоді відпрацьоване повітря буде змінюватися на чисте і свіже. Також у приміщен­нях рекомендують встановлю­вати зволожувач та іонізатор повітря.

Тепер майже в усіх квартирах та офісах встановлюють герме­тичні пластикові склопакети. З одного боку, вони захищають від вуличного пилу і міського шуму, з іншого — через ту ж гер­метичність не відбувається при­родної циркуляції повітря, як це було зі старими дерев’яними рамами. Водночас повітря в приміщенні, де більшість людей проводить до 90% часу, в се­редньому у п’ять разів брудніше і в десять разів токсичніше за вуличне. Звідси — частий головний біль і різні респіраторні за­хворювання.

У холодну пору для провітрю­вання краще використовувати залповий метод: відчинити вікно на п’ять-десять хвилин і вийти з кімнати. Особливо важливо робити це перед сном: якщо ви спите в задушливому примі­щенні, велика ймовірність про­кинутися з головним болем. Для комфортного відпочинку темпе­ратура в спальні повинна бути приблизно 18−20 градусів — до­могтися цього при центрально­му опаленні можна, тільки добре провітривши кімнату.