Передплата 2024 «Добрий господар»

Небезпечні для здоров’я предмети у вашому домі

Медики заявили, що в кожному будинку є небезпечні для здоров’я предмети, які виділяють шкідливі речовини. Вони склали список із семи пунктів і порадили не купувати такий товар

Фото pexels
Фото pexels

Небезпечним назвали освіжувач пові­тря для усунення запахів у приміщенні. Не­безпечно розпорошувати його в кімнатах, де немає вікон. Освіжувач містить шкідливу хімічну добавку фталат. Речовина зменшує кількість чоловічого статевого гормону тестостерону і негативно позначається на репродуктивній функції. Після розпилен­ня фталат проникає в організм через пори шкіри і органи дихання. Краще робити осві­жувачі самостійно з використанням при­родних складників.

Кульки від молі на основі нафталіну приносять шкоду не тільки комахам, а й людині. Вони викликають запаморочення, нудоту, розлад шлунка і почервоніння шкір­ного покриву. Рекомендується упакову­вати одяг в герметичні чохли. Це збереже вбрання і здоров’я його власників.

До складу меблів з ДСП входить фор­мальдегід. Він чинить негативний вплив на легені, викликає дерматити, екзему, ви­разки. За надмірної кількості вражається нервова система і збільшується ризик роз­витку онкологічних хвороб. Купуючи меблі, варто звертати увагу на різкі запахи.

Касові чеки роблять з термічно обро­бленого паперу з вмістом бісфенолу А. Ця хімічна речовина порушує роботу ендокрин­ної системи. Вона проникає в організм, коли покупець бере в руки чек. Медики заборо­нили зберігати талони з каси вдома.

Небезпечними є і батарейки, оскільки в них містяться свинець і кадмій. Ці речови­ни вражають нерви, нирки і печінку. Тому не можна зберігати акумулятори у будинку.

Останнім у список шкідливих для здоров’я предметів увійшов пластиковий посуд. До його складу входять фосфати і згаданий вище бісфенол А. Через такий по­суд порушується кальцієвий обмін, внаслі­док чого знижується щільність кісток і збіль­шується ймовірність переломів. Експерти закликають не використовувати пластико­вий посуд.

Микола Воля.