Передплата 2024 «Добрий господар»

Не просто втома, а збій у роботі щитовидки

Більшість захворювань цього органа не мають виражених симптомів

Фото SummitHealth
Фото SummitHealth

У багатьох українців протягом життя діагностують патології щитоподібної залози. Як вони проявляються, розповідає лікарка-ендокринолог Мирослава Батрин.

Основне завдання щитовидки — виро­бляти гормони тироксин (Т4), трийодтиро­нін (Т3) та кальцитонін, які відповідають за нормальну роботу майже всіх органів і систем ор­ганізму. Найбільш поширеними захворюваннями щитоподібної залози є аутоімунний тиреоїдит та вузлові зміни у залозі. Обидві патології можуть ви­кликати порушення функції цього органа.

Які симптоми свідчать про збої у роботі щитовидки:

  • втома, слабкість;
  • загальне нездужання;
  • надмірна пітливість;
  • сухість шкіри;
  • відчуття грудки у горлі;
  • ламкість і випадіння волосся;
  • порушення менструального циклу тощо.

Щоб встановити діагноз, потрібно звернутися до лікаря. Той призначить дообстеження та обе­ре правильну тактику лікування. У деяких випад­ках достатньо буде лише спостереження.

Серед ендокринних порушень захворювання щитоподібної залози — другі за поширеністю після цукрового діабету. Хворіють всі: і чоловіки, і жінки, і діти, і люди похилого віку. Втім, у жінок проблеми з цим органом виникають у 10 разів частіше, ніж у представників протилежної статі. Відтак Миросла­ва Батрин радить жінкам щороку проходити про­філактичні огляди в гінеколога й обстежувати мо­лочні залози — з допомогою УЗД або мамографії, залежно від віку пацієнтки та медичних показань.

Важливо подбати про достатній рівень йоду в організмі

Як пояснюють фахівці Національної служби здоров’я України, йод — невіддільний компонент гормонів. Основним його природним джерелом є продукти тваринного й рослинного походження:

  • морепродукти;
  • біла риба;
  • овочі (картопля, редиска, часник, буряк, по­мідори, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма);
  • яйця;
  • яловичина;
  • волоські горіхи.

Скільки йоду кому потрібно:

  • дітям і підліткам — 90−150 мкг;
  • дорослим чоловікам і жінкам — 150 мкг;
  • вагітним, матерям, що годують — 200 мкг.

Чи потрібно людині приймати йодовмісні пре­парати та в якій дозі, вирішує лікуючий лікар.

У НСЗУ зазначають, що більшість українців споживає лише 40−80 мкг йоду на добу. До по­вномасштабного вторгнення найбільший дефіцит цього мікроелемента спостерігався у західних і Чернігівській областях.

Схожі новини