Передплата 2024 «Добра кухня»

Швейцарські вчені назвали головну причину старіння

Таких експериментів на людях ще не проводили. Якщо результати підтвердяться, вчені зможуть створити новий засіб для омолодження людини

Вчені з Бернського університету у Швейцарії з’ясували, що вісцераль­ний жир черевної порожнини спри­чиняє хронічні запалення, прискорює розвиток вікових захворювань та по­слаблює захисні сили організму. Саме це, на думку експертів, — головна при­чина старіння.

Головну роль у старінні людини віді­грають лейкоцити еозинофіли — своє­рідні імунні клітини. Раніше вважали, що вони перебувають у кровоносній системі. Зараз вчені виявили їх у ві­сцеральному жирі у людей та мишей.

З роками кількість еозинофілів зменшується, а запальних макрофагів — збільшується. За надмірної кількості вісцерального жиру в організмі вини­кає дисбаланс лейкоцитів. Це підви­щує ймовірність розвитку алергічних реакцій, хвороб легень, послаблює захист від паразитів та сприяє перед­часному старінню.

Під час експериментів на мишах з’ясувалося, що пересадка еозинофі­лів від молодих гризунів до літніх лю­дей зменшує кількість запалень. Тож тварини рідше хворіють, їхня фізична форма покращується та зміцнюється імунітет. Пересадка еозинофілів має омолоджувальний ефект.

Таких експериментів на людях ще не проводили. Якщо під час нових до­сліджень результати підтвердяться, вчені зможуть створити новий засіб для омолодження людини.

Як повідомляв Курсор, вчені з Уні­верситету Британської Колумбії про­вели дослідження, щоб з’ясувати, чи можна покращити здоров’я, а також психологічний стан у старості.

Експерти проводили досліджен­ня у Сполучених Штатах протягом 10 років, у ньому взяли участь понад 13 тисяч добровольців віком від 50 років. Вони надавали вченим дані про стан здоров’я, час виходу на пенсію тощо.

Виявилося, люди, які були задо­волені своїм процесом старіння, по­чувалися краще не лише морально, а й фізично.

Також ми писали про те, що назва­но фактор, який допомагає зберегти хорошу пам’ять у старості.

Схожі новини