Передплата 2024 «Добрий господар»

Сонце, повітря та… хвороби

Літня спека нерідко стає причиною поганого самопочуття людей. Від спеки страждають і діти, і дорослі. Щоб уникнути неприємностей, варто знати, які небезпеки підстерігають нас у період відпусток та канікул

Бережіть серце

Виснажлива спека шкідлива навіть здо­ровому серцю: орган качає кров у приско­реному режимі. Пульс частішає, тиск під­німається. «Через зневоднення кров густіє, стає менш насиченою киснем, внаслідок чого може бути гіпоксія, знепритомнення, навіть інфаркт чи інсульт, — застерігає кар­діолог-реаніматолог Леся Богусласька. — Якщо ви знаєте свій діагноз, не забувайте приймати препарати, призначені лікарем. Носіть у сумці нітрогліцерин. У спеку кра­ще обмежити фізичну активність. Важли­ву роль відіграє харчування: не варто їсти жирні страви, треба більше пити — краще просту негазовану воду. З купанням теж треба бути обережними: холодна вода може спровокувати спазм судин».

Шкірні інфекції

З настанням тепла всі намагаються звільнитися від зайвого одягу, щоб тіло дихало. Але в цьому теж є небезпека. Дерматолог Наталія Балагура на­голошує на обережність при контакті з іншими людьми, аби не заразитися небезпечими мікробами. «Ми мимо­волі контактуємо з іншими людьми, наприклад, у громадському транспор­ті. У такому разі легко підхопити дуже заразні шкірні інфекції: коростяного кліща або грибок, що викликає мікро­спорію, — стригучий лишай. Ще одна літня напасть — мікоз, або грибок. Осо­бливо небезпечний він, якщо на ногах є ранки. Тривогу потрібно бити за по­яви перших симптомів хвороби: плям на шкірі при лишаї, свербежу шкіри, лущенні і тріщин на ногах. Усі ці хво­роби потребують втручання фахівця. Запущені випадки важко піддаються лікуванню».

Настирливі комахи

Укуси комарів, бджіл, ос, ґедзів, шершнів, джмелів загрожують токсич­ними реакціями. За словами алер­гологині Уляни Крот, у схильних до алергії людей після цього спостеріга­ються набряки, почервоніння, збіль­шуються лімфатичні вузли, іноді по­чинається нудота, блювання, озноб, ломота в суглобах та головний біль, підвищується температура. У пооди­ноких випадках можливе падіння ар­теріального тиску, ядуха, втрата сві­домості. «Стан хворого багато в чому залежить від того, яких заходів було вжито в першу годину після укусу, — говорить лікарка. — Насамперед треба видалити жало і прийняти антигіста­мінний препарат. Якщо ж вас атакував кліщ, необхідно звернутися до лікаря. Кліщі переносять небезпечні захворю­вання, у тому числі енцефаліт — вірус­не запалення мозку з одночасним ура­женням центральної та периферичної нервової системи. Ця недуга може призвести навіть до смерті».

Небезпечні бактерії

Мікроорганізмів, які провокують розлад шлунково-кишкового тракту, є десятки. Вони всюди: у повітрі, воді, продуктах. В організм людини вони потрапляють із їжею та напоями, че­рез брудні руки. «Збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі і, як пра­вило, не змінюють ні смаку, ні кольору, ні запаху продукту, — каже Євген Жив­ков, лікар-інфекціоніст, токсиколог. — Симптоми — слабкість, блювання, пронос, висока температура. Щоб ней­тралізувати токсини, потрібні сорбен­ти. Для відновлення водного балансу потрібно приймати сольові препарати. Пити треба багато, а от від їжі на корот­кий час доведеться відмовитись. Потім варто дотримуватися дієти. Ідеальні ри­сова та вівсяна каші, які обволікають та заспокоюють кишечник.

Профілактика кишкових інфекцій проста: чисті руки та добре вимиті про­дукти, які зберігаються з дотриманням усіх правил".

Схожі новини