Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хрін — пекучі ліки

Хрін — не тільки пекуча приправа до м’яса, риби, а й рослина з багатьма корисними та лікувальними властивостями

Хрін
Хрін

Завдяки великій кількості ароматичних речовин, ефірних олій і вітамінів він впливає практично на всі органи і системи організму.

Як гостру і гірку припра­ву до їжі хрін вживали давні греки ще за п’ятнадцять сто­літь до нашої ери. Користь хрону криється у тому, що він здатний викликати апетит і піднімати то­нус, активізуючи життєву силу та енергію.

Хімічний склад

Лікувальні і корисні властивос­ті хрону обумовлені його багатим складом. Хрін містить рослинний білок, малу частку жирів, вуглево­ди, серед яких багато різних при­родних цукрів, глікозиди та сапо­ніни, багато харчових волокон, вітаміни — РР, групи В, Е, С.

Крім того, корінь хрону міс­тить калій, марганець, сірку, хлор, кальцій, магній, мідь, залізо, на­трій, алюміній, фосфор. Також у ньому присутні моно- і дисахари­ди, органічні та жирні (ненасичені) кислоти, жири, білки, вуглеводи, азотисті речовини (аспаргін та аргінін).

Багатий лікарський склад ма­ють як корені, так і листя — і те, й інше з успіхом використовують для лікування.

Корисні та лікувальні властивості

У хроні багато фітонцидів — речовин, що активно вбивають хвороботворні бактерії і пригнічу­ють їхній розвиток, знищують фі­тонциди і гриби та інші збудники небезпечних захворювань. Анти­бактеріальний фермент лізоцим, на який теж багатий хрін, руй­нує стінки клітин бактерій, і вони швидко гинуть.

Ефективну протизапальну дію хрону застосовують у комплексі з традиційним лікуванням ГРВІ, не­житю, ангіни і бронхіту.

Так само хрін чудово справля­ється з проблемами і захворю­ваннями, викликаними різними видами бактерій. Наприклад, проти запаху з рота допомагає полоскання настоянкою хрону.

Корисний хрін і для шлунково-кишкового тракту. Він підсилює моторику, стимулює діяльність травної системи, активує секре­торну функцію. Тому його засто­совують для лікування різних за­хворювань травного тракту (без підвищеної кислотності і ознак запалення шлунка).

Лікувальну дію він має завдяки мінеральним солям, гірчичній олії і особливій речовині - синігріну, яка додає хрону специфічного го­строго смаку.

Разом ці компоненти, що вхо­дять до хімічного складу хрону, збуджують апетит і впливають на рецептори травної системи, сти­мулюючи вироблення шлункового соку.

Хрін — чудовий кардіотонік, а тому незамінний у раціоні людей, що мають підвищений артеріаль­ний тиск і захворювання серця.

Хрін має здатність нормалізу­вати вміст цукру у крові, тому його рекомендують за цукрового діа­бету.

У народній медицині є велика кількість рецептів використання хрону для лікування багатьох за­пальних захворювання і хвороб, пов’язаних з порушеннями сольо­вого балансу у суглобах.

Настоянку хрону активно ви­користовують для зняття зо­внішніх запалень та лікування подагри, для прогрівання роз­тягнутих м’язів і прискорення загоєння ран. Крім того, відома користь хрону у випадках ревма­тизму. Регулярне вживання ко­ренеплоду сприяє зняттю болю і частковій регенерації хрящової тканини.

Завдяки своїм протизапаль­ним властивостям корисний хрін у лікуванні невралгії, ревматизму, артриту, виразок шкірних покри­вів.

Зовнішньо застосовуються водні настої хрону для примочок і компресів, полоскань горла, за шкірних захворювань і запалень, спричинених інфекцією, для об­робки гнійних ран.

Хрін має сечогінну дію і реко­мендований за сечокам’яної хво­роби.

Водним розчином хрону вида­ляють зі шкіри веснянки і пігмент­ні плями, з подрібненого кореня хрону у суміші з яблуком роблять корисні маски для обличчя, глибо­ко очищають пори і додають шкірі пружності і гладкості.

Листя хрону в народі здавна використовували для лікування остеохондрозу.

Якщо болить голова, спро­буйте прикласти до скронь сві­же листя хрону — біль незабаром зменшиться, з цією ж метою мож­на вдихати запах тертого кореня хрону.

Кашку з тертого хрону при­кладають до п’яткової шпори, по­передньо змастивши шкіру рос­линною олією або гліцерином — це допомагає швидкому розсмокту­ванню.

Та якою не була б користь хро­ну, не варто забувати й про проти­показання.

Повністю виключити цей про­дукт з раціону рекомендують лю­дям з підвищеною кислотністю і запаленням шлунка, гастритом, виразкою шлунка і дванадцятипа­лої кишки, простатитом.

Не рекомендується хрін вагіт­ним і жінкам, що годують немов­лят грудьми, а також людям, що мають запальні захворювання ни­рок і печінки.

У будь-якому випадку не вар­то зловживати великою кількістю хрону. Це може призвести до під­вищення кров’яного тиску і викли­кати кровотечі.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини