Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Черговий наступ на “ІРОКС” - намагання мерії відвести увагу від скандального падіння будівельного крану...”

Так вважає гендиректор будівельної компанії Ігор Микичак, який спростував закиди чиновників щодо незаконного будівництва у Рясному-1

Міський голова Львова Андрій Садовий на засіданні виконкому Львівської міської ради запропонував знести будинки, зведені ПрАТ «Ірокс» по вул. Шевченка, 418. «Будинки мають бути знесені, як незаконно збудовані, — сказав мер Львова. — Для вирішення цієї справи місто готове залучити найкращих юристів України. Львівська міська рада готує звернення Генеральному прокурору України, надасть інформацію про вчинення злочину на території міста за всіма об’єктами компанії «ІРОКС».

Посадовці мерії кажуть, будівництво «ІРОКСА» на вул. Шевченка відбувається без відповідних дозволів. Начальник юридичного відділу Інспекції ДАБК у Львові Святослав Кіндратів повідомив: «На вул. Шевченка виявлено самовільно захоплену земельну ділянку, орієнтовною площею майже 0,5 га, яка не входить у межі документів, які має „ІРОКС“ на землекористування, та належить до земель міста. Частина цієї земельної ділянки знаходиться в межах „червоних“ ліній. Львівська міська рада не видавала на неї жодних документів, а виконавчий комітет — жодних рішень щодо видачі містобудівних умов та обмежень на проектування будівництва».

Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар до генерального директора ПрАТ «ІРОКС» Ігоря Микичака. Сказав, чергова хвиля брудної інформаційної кампанії проти його будівельної компанії — спроба чиновників відвести увагу від скандального падіння будівельного крану на Сихові. Таке припущення зробив тому, що це не вперше, коли у Ратуші намагаються «загасити» якийсь будівельний конфлікт у місті, начебто, «новими історіями» про незаконність будівництва, до яких причетна фірма «ІРОКС». «Наприклад, у серпні цього року мали збурення мешканців щодо об’єкту по вул. Величковського, де трапився смертельний випадок — робітник впав у ліфтову шахту, — каже Ігор Микичак. — Після цього пішла інформаційна хвиля бруду на наше підприємство… Падіння крану — надзвичайна ситуація у місті. Одразу після цього почато кампанію проти „ІРОКС“. Вважаю, це зроблено свідомо! Мер Львова повертається до давно вирішених питань, які припали пилом. Не бачу логіки, бо ці будинки зведені, мають усі комунікації і там заселилися люди. 90% мешканців на даний час отримали право власності на свої квартири. До слова, чимало квартир на вул. Шевченка, 418 ми виділили інвалідам та ветеранам АТО (за клопотанням Львівської ОДА). Чому у мерії ніхто не каже про те, що дорогу на вул. Сотника (поруч з будівельним містечком на вул. Шевченка, 418) „ІРОКС“ збудував за власні гроші? Там хороша бруківка, тротуар, плюс стоянки для машин».

Запитала в Ігоря Микичака, чи «ІРОКС» має документи на ділянку по вул. Шевченка, 418, де постало їхнє будівельне містечко і чи не «прихватизовано» бува більшу площу. «Ми є правонаступниками землі після колишнього заводу „Автонавантажувач“, — відповів гендиректор „ІРОКС“. — Підприємство „Автонавантажувач“ мало у власності ділянку площею 2,3 га, але ми використовуємо на 0,8 га меншу площу».

Ігор Микичак також розповів суть претензій чиновників мерії до об’єкту по вул. Шевченка, 412. Каже, багатоповерхівка за цією адресою не належить «ІРОКС», вона поруч з будмістечком цієї будівельної фірми. Дев’ятиповерхівку з численними будівельними помилками звели шість десятків років тому (термін експлуатації будівлі із збірного залізобетону — 50−60 років). Ігор Микичак каже, до «ІРОКСА» звернулися з ЛКП № 252, що у Рясне-1 по допомогу. В старій будівлі був слабкий тиск газу, плюс погано працювала каналізація… Стоки потрапляли у підвал…

«Ми за власні гроші спорудили газорозподільчий комплекс, який, по суті, вирішив проблему з газом і в будинку по вул. Шевченка, 412, — пояснив Ігор Микичак. — Завдяки нам Рясне-1 отримав нормальне газопостачання. У 2015 році наше підприємство за власні гроші вирішило проблему з каналізацією. Поміняли в будівлі каналізаційну трубу, яка до того була занадто вузькою… Інвестували в це чималу суму! Замість того, щоб сказати „Дякую“, у Львівській міській раді шукають якийсь конфлікт. Будинок отримав тріщини не через наше сусіднє будівництво, а через недолугі будівельні помилки шістдесятирічної давності. У мерії чомусь звинуватили нас…».

За його словами, у цьому мікрорайоні «ІРОКС» спорудив також трансформаторну станцію. «Тоді ми постали перед новою проблемою — прокладення кабелів до другої черги будівництва по вул. Шевченка, 418, — продовжує розмову Ігор Микичак. — На ці роботи мали усі дозволи. Бракувало лише печатки від департаменту містобудування Львівської міської ради. Однак там не дали добра, візи на ці роботи не отримали. Після цього ми звернулися до Львівського окружного адміністративного суду. Суд відкрив справу, але вона залишилася без розгляду. Чому так? Деякі високопосадовці міської ради попросили не розглядати справу. Ми пішли іншим шляхом. Для прокладення кабельних мереж ми зробили „проколи“ під дорогою, щоб не пошкодити дорожнє полотно, тобто без порушення благоустрою. Ця технологія важча і дорожча, ніж просто перекопати ділянку».

Фото автора та ЗІК

Схожі новини