Передплата 2024 «Добра кухня»

Гонтаревій пророкують відставку. Але з Нацбанку вона наразі не йде...

У Раді НБУ вважають, що очолити цю установу повинен макроекономіст.

Не минає дня, щоб не з’явилося повідомлення про звільнення голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. Опоненти звинувачують її у недолугій фінансовій політиці, яка негативно позначилася на гаманцях рядових українців. Про те, що Гонтарева написала “відставну” заяву, повідомила нинішній представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко. Однак сама “іменинниця” заперечує провали у роботі. Каже, що свою місію виконала успішно, тож поки що нікуди не йде... Тим часом експерти називають потенційних кандидатів на крісло Гонтаревої. Серед претендентів — голова Незалежної асоціації банків Роман Шпек, голова правління ВАТ “Райффайзен Банк Аваль” Володимир Лавренчук. У голови НБУ сватали і екс-прем’єра Арсенія Яценюка...

Ситуацію довкола Валерії Гонтаревої для “Високого Замку” прокоментував голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин: - Відповідно до закону України про Національний банк, голову НБУ на сім років призначає Верховна Рада за поданням президента. Звичайно, посадова особа у відповідний спосіб може припинити свої повноваження. Про це повідомляє главу держави чи парламент. Є відповідна процедура звільнення. Коли настане для цього час, президент і голова НБУ свою місію виконають.

Рада Національного банку, яку я очолюю, відповідно до Конституції, відповідає за розробку основних засад кредитно-грошової політики. З’являються ознаки формування стабільної банківської системи України загалом. Хто б не був головою Національного банку, його Рада стоятиме на сторожі стабільної банківської системи, дбатиме про добру репутацію НБУ. - Є думка, що зміна керівника Нацбанку негативно позначається на курсі гривні...

- Якщо сформовано стабільну банківську систему, зміна керівника НБУ (хоч кожного року) не повинна позначитися ні на чому. Не повинна впливати на ритм, форми і методи роботи банківської системи. І Нацбанку зокрема.

Головою НБУ повинен бути не банкір, а макроекономіст. Тобто людина, яка розуміється на структурі національної економіки, розуміє зв’язок між банківською системою і розвитком економіки країни. Голова НБУ повинен мати команду професійних банкірів, які знають усю національну банківську систему, а не тільки так званий інвестиційний банкінг.

Схожі новини