Передплата 2024 «Добрий господар»

Шахраї видурюють з підприємців гроші, прикидаючись податківцями

Від аферистів потерпіли уже більше десятка осіб, а правоохоронці навіть не можуть заблокувати номер, з якого телефонує «податківець».

“ВЗ” вже писав про новий вид телефонного шахрайства. Підприємцям телефонують начебто з податкової та кажуть, що їхня фірма є у “чорному списку” підприємств, які мають показово перевірити. Для цього до Львова навіть приїхала спеціальна комісія з Києва. Але якщо не хочете, аби ваше підприємство перевіряли (а хто хоче?), то мусите перерахувати шість тисяч гривень на такий-то рахунок (номер рахунку пересилають через смс). Тоді замість вашої фірми столичних контролерів поведуть на іншу... Причому шахрай, який телефонує, представляється не якимось рядовим податківцем, і навіть не керівником якогось підрозділу, а Василем Лемішовським, який на сьогодні виконує обов’язки начальника Головного управління ДФС у Львівській області. Власне, саме це і насторожило пана Андрія, підприємця, який першим звернувся до “ВЗ”. Мовляв, не може чиновник такого рангу особисто телефонувати і вимагати гроші...

З’ясувалось, пан Андрій був далеко не першим, кому телефонували шахраї. Як розповів “ВЗ” справжній Василь Лемішовський, про те, що від його імені хтось вимагає гроші, він дізнався ще минулого четверга. Спочатку до його приймальні зателефонували з якогось підприємства, аби уточнити, чи справді Лемішовський прийде на перевірку. Їм пояснили, що Василь Іванович особисто на перевірки не ходить. “Трохи пізніше дзвонить на мій мобільний якийсь чоловік і обурюється: “Василь Іванович, скільки я маю чекати? Додзвонитись до вас не можу! Чого мене до вас не пропускають?”. А я не розумію, про що йдеться, бо ні з ким про зустріч не домовлявся. Виявляється, до того чоловіка теж подзвонили і вимагали гроші, але він вирішив не бавитися з рахунком, а принести готівкою... Тоді зрозуміли, що це якась афера. Викликали працівників нашої внутрішньої безпеки, задокументували цей факт. У п’ятницю я подав відповідну заяву у райвідділ”, — каже Василь Іванович.

Утім, міліціонери не завадили шахраям і далі видурювати гроші з підприємців. Уже цього тижня, навіть після того, як у “ВЗ” вийшов матеріал про це шахрайство з номером телефону афериста, той продовжував спокійно користуватись цією сім-карткою (номер 073-480-18-84). Пан Андрій заради цікавості спробував зателефонувати на той номер. “Податківець” спокійно взяв слухавку, ще й відчитав підприємця за те, що він досі не перерахував гроші. Мовляв, що ви собі думаєте, ми вже йдемо до вас на перевірку. Але потім став поблажливішим і дав новий номер картки, на яку треба перерахувати гроші. Цього разу гроші треба було скинути на рахунок 5440 1330 0055 3657, відкритий на Кондратенко Ірину Вікторівну у “Приватбанку” (до цього кошти треба було перерахувати на рахунок 5211 5273 0508 8532 на Малош Євгенію). Підприємець зізнається, таким нахабством був просто шокований. Не менше шокований і Василь Лемішовський, адже виходить, управи на шахраїв, які прикриваються його ім’ям, немає.

“У міліції мені сказали, що номер телефону, з якого телефонують аферисти, зможуть заблокувати лише після рішення суду. Повідомили, що телефонують з Луганської області (про це “ВЗ” знав ще у понеділок). Зараз чекаємо інформації з банку по тих рахунках, — каже податківець. — Найгірше, що ми навіть не можемо точно сказати, скільки людей постраждало від цих шахраїв. Знаємо приблизно про десять випадків — але це ті люди, які до нас звертались, аби щось з’ясувати. А скільки таких, які просто перерахували гроші? Одна жінка-підприємець мусила терміново повернутись з Мукачевого, де відпочивала з дітьми, бо на її підприємство начебто йде податкова перевірка... Бухгалтер ще одного підприємства перерахувала шахраям три тисячі, навіть не повідомивши директора...”.

Ми спробували з’ясувати у мобільного оператора Life (саме він обслуговує той номер), чи справді тільки за рішенням суду можна заблокувати номер... Нам повідомили, що можуть і самі вжити санкцій, якщо вам з цього номера телефонують зі спробою шахрайстра чи з погрозами. Але для цього треба, щоб той абонент тричі поспіль телефонував вам. Якщо ж ви бодай раз телефонували йому самі чи надіслали смс, то номер уже не блокуватимуть. Але ж звичайно підприємці самі телефонують. Коли дзвонять на фірму, залишають номер мобільного, кажуть, що це з податкової, і просять, аби керівник чи бухгалтер терміново зателефонував (саме так було з паном Андрієм), хто ж не зателефонує? Саме через таку байдужість правоохоронців, мобільних операторів та банкірів в Україні процвітає телефонне шахрайство. Адже поки “суд і слідство”, аферисти встигають добре заробити і замести сліди...

Схожі новини