Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З речами на вихід

Кожен третій роботодавець планує цього року скорочувати кількість працівників

За даними Державної служби зайнятості, станом на 1 квітня в Україні було зареєстровано 506 тисяч безробітних. Однак насправді їх значно більше. За словами керівника Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби, рівень безробіття в Україні становить 9,3%. А до кінця року частка тих, хто не має роботи, може зрости до 11,5%, або до двох мільйонів! Такий прогноз цілком ймовірний. За результатами опитування роботодавців, яке провів Міжнародний кадровий портал HeadHunter, з’ясувалось, що скорочувати персонал планує третина компаній.

Серед компаній, які все ж вирішили розпрощатись з частиною працівників, у кожній п’ятій скоротять до 5% штату. Ще чверть мають намір звільнити 6-15% від загальної кількості співробітників. Кожен третій роботодавець змушений буде попрощатися з 16-30% персоналу. Решта планують скоротити штат навіть більш ніж на третину.

Найбільше ризикують втратити роботу ті, хто працює у великій компанії з чисельністю працівників понад 200 осіб. У групі ризику насамперед автотрейдери, працівники банків, представники нафтогазового сектору та телекомунікацій. Натомість немає особливих підстав боятись скорочення тим, хто працює у сфері консалтингу, страхування, IT-технологій та у сільському господарстві.

«Враховуючи досвід скорочень персоналу в 2008 році, багато українських компаній сьогодні підходять до цього процесу дуже обережно, — кажуть у дослідницькому центрі порталу hh.ua. — Багато хто розуміє, що звільнення співробітників, навіть виправдане об’єктивними причинами, є серйозним ризиком для репутації та бізнес-показників компанії. Альтернативою скороченню кадрів є пошук можливостей з оптимізації витрат, зокрема за рахунок перегляду зарплат та прив’язки рівня оплати праці до реальних досягнень працівників».

Схожі новини