Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Світло вимикають навіть... вугільним шахтам

Частина шахт не може відправити вугілля на електростанцію, бо... залізниця не дає вагонів!

Через дефіцит вугілля теплові електростанції один за одним відключають енергоблоки — їм просто нема що спалювати, аби виробити таку дефіцитну електроенергію. І хоча Запорізька АЕС уже запустила в експлуатацію енергоблок, який був на ремонті, але електрику як вимикали, так і вимикають. І схоже, такі відключення триватимуть до кінця зими. Поки тривають суперечки, по скільки ж насправді купили африканське вугілля та чи варто погоджуватись на російське, уряд презентував програму дій. Одним з пунктів цієї програми є закриття до 2014 року 32 збиткових шахт. Іще 24 шахти збираються консервувати, 37 — приватизувати. Чи варто позбуватись державних вугільних шахт, якщо від вугілля залежить наша енергетична безпека?

—Деякі шахти і справді варто закрити. Це старі шахти, які уже відпрацювали свої балансові запаси. Є шахти, які настільки пошкоджені чи затоплені через бойові дії, що їх уже нереально відновити. Але в той час кошти, які вивільняться від закриття одних шахт, варто скерувати на інші шахти, на будівництво нових лав, — каже голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. — Але як у нас все робиться? Буквально за день до звільнення з посади міністр Юрій Продан видав наказ про закриття шахти “Нововолинська”. Шахти, яка на безпечній території. До того ж новозбудована шахта 10 Нововолинська, яку планували ввести в експлуатацію з

1 січня 2015 року, і яка мала видавати на-гора 1,5 тисячі тонн вугілля щодоби, тепер навряд чи запрацює. Новий міністр розпорядився, що ця шахта буде введена в експлуатацію, тільки якщо це буде економічно доцільно. Зараз вони порахували, що це недоцільно. Цю шахту будують 25 років. Туди вбухали мільярди. І це при тому, що поруч є дві електростанції — Добротвірська і Бурштинська, які працюють на газовому вугіллі. Їх будували саме під вугілля Львівсько-Волинського басейну.

— А чи може бути видобуток вугілля в Україні рентабельним?

— Практично в усьому світі, окрім США та Австралії, видобуток вугілля нерентабельний. Десь держава підтримує його субсидіями, десь через податкові пільги. В Україні собівартість видобутку вугілля дуже висока, через те, що у нас тонкі пласти і залягають вони дуже глибоко. Крім того, у нас є високий ступінь загроз, наприклад, викиду метану, що може призвести до аварій на шахтах. Але при цьому у нас розвіданих запасів вугілля — на 400 років! Це значно більше, ніж у Європі. Якби не корупція, то собівартість могла б бути суттєво нижчою. Але, враховуючи те, що ми залежні від Росії і по газу, і по ядерному паливу, а тепер ще й електрику почали імпортувати, у нас просто нема іншого виходу, як видобувати вугілля. Через дефіцит вугілля уже зупинилось 27 блоків теплових електростанцій. Але дефіцит виник не лише через бойовиків. Частина шахт на українській території зупинила видобуток, бо вугілля, яке вони вже видобули, не відвантажують. Їм просто не дають вагонів. На станції Дебальцеве-Сортувальна стоїть 500 вагонів, завантажених вугіллям, уже чотири місяці. Його можна вивезти. Ми звертались до “Укрзалізниці” з питанням, чому вони не вивозять це вугілля. Ті кажуть, не можемо, бо територію контролюють бойовики. Ми відрядили туди людей з Незалежної профспілки — вони поїхали на місце, подивились, порахували вагони. Виявилось, що вагони не на окупованій території, їх можна звідти спокійно вивезти. Але вони стоять собі нікому не потрібні, і їх потихеньку розвантажують і мішками це вугілля розтягують.

— Як гадаєте, хто стоїть за тим, що вугілля не відвантажують з шахт, в той час, як у нас фактично надзвичайна ситуація в енергетиці?

— У мене є питання до роботи “Укрзалізниці”... Не думаю, що це якась змова. Це просто безгосподарність, нескоординованість дій різних відомств. Наприклад, ми звернулись до керівництва “Укрзалізниці” після візиту наших людей в Дебальцеве. Кажемо, ви можете звідти вивезти той склад, він не на окупованій території. Нас попросили... допомогти відрегулювати відносини з Міністерством оборони, бо без погодження з ними вони не можуть нічого зробити. Крім цього, є шахти у Донецькій та Луганській областях, які за 50-70 кілометрів від зони бойових дій. Їх не обстрілювали, вони можуть нормально працювати. Але знову ж таки, є проблеми з відвантаженням вугілля. Крім того, державне підприємство “Вугілля України” не розрахувалось з ними за поставлене вугілля. Шахти не мають чим розрахуватись за електроенергію. А за борги їм відключають світло! Тобто зараз, коли вугілля таке дефіцитне, шахта не може працювати, бо їй відключили світло за борги. Це абсурдна ситуація!

— Є якийсь шанс вирішити цю ситуацію до настання сильних морозів?

— Прем’єр-міністр має зібрати в себе одночасно керівників “Укрзалізниці”, Мін­оборони, Мінпаливенерго і поставити завдання — за три дні вивезти усе вугілля, яке є на складах на території, яку контролюють наші військові. Крім того, треба вивезти вугілля з окупованої території. Це дурниці — казати, що ми не будемо вести переговорів з бойовиками. Це наша територія, наші шахти, наше вугілля. Тобто його не треба купувати — питання тільки в тому, як його вивезти. Але цим треба займатись! Це питання збереження нашої енергетичної системи. Зараз надворі теп­ло, але застосовують віялові відключення по всій країні. А уявіть, що буде в люті морози. Наша енергосистема не витримає таких аварійних відключень. Справа ж не тільки в тому, що хтось вдома кілька годин сидить без світла. Я спілкувався з представниками підприємств, які мають збитки через те, що у них три години є світло, а потім його вимикають. А трьох годин недостатньо, аби завершити виробничий цикл. Тобто вони не можуть працювати через вимкнення світла. А системи опалення? Якщо на кілька годин зникне світло, коли надворі 20-градусний мороз, тепломережі можуть порозмерзатись. Зреш­тою, аварії можуть бути значно масштабніші. А уряд робить вигляд, що все під контролем!

А тим часом...

За листопад цього року видобуток вугілля в Україні впав на 43,7% — до 4,1 млн. тонн проти 7,3 млн. тонн у листопаді 2013 року. З них на державних шахтах було видобуто 922,5 тис. тонн вугілля, що в 2,3 раза менше, ніж у листопаді 2013 року.

Схожі новини