Передплата 2024 ВЗ

Вважаєш себе патріотом? Вимикай світло

В Україні настільки критична ситуація з виробництвом електроенергії, що її збираються купувати в Росії

Поки в уряді ламають голову над тим, як зменшити залежність від російського газу, а з Донбасу і далі вивозять вугілля у Росію, державне підприємство «Укрінтеренерго» почало переговори з російською стороною... про можливість імпорту електроенергії з РФ. Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан підтвердив: такі переговори і справді ведуть — “щоб визначитися, які обсяги можна імпортувати і за якою ціною».

Електрики Україні бракує уже зараз, хоча морозів ще не було. У жовтні виробництво впало на 10,7% порівняно з жовтнем минулого року. Якщо брати теплові електростанції та теплоелектроцентралі, які працюють на вугіллі, то тут виробництво впало аж на 29,7%. Наразі дещо компенсували дефіцит електрики за рахунок атомних станцій (вони наростили виробництво на 15,6%), але їхні ресурси не безмежні. Обленерго почали розсилати підприємствам листи з проханнями скоротити споживання електрики. Частині підприємств та організацій скоротили ліміти, а населенню нагадують — якщо люди не економитимуть електрики, то віялових відключень не уникнути. Тож варто запастись свічками.

“Ситуація в електроенергетиці і справді критична, — каже директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. — Дефіцит електрики безпосередньо пов’язаний з дефіцитом вугілля марок А і ТТ. Деякі електростанції уже зараз працюють в критичному режимі через брак вугілля. Окрім як з Росії, не можемо імпортувати електрику більше нізвідки — нема технічної можливості. Тому треба з розумінням поставитись до скорочення лімітів на споживання електрики. Людям, які відповідають за забезпечення економіки електроенергією, зараз непросто приймати рішення. Ймовірно, доведеться складати список підприємств-банкрутів та підприємств, які не є критично важливими для економіки, та від’єднувати їх від енергопостачання. Інакше не уникнути серйозних відключень у регіонах”.

Пересічним українцям радять навчитись економити світло і не вмикати енергоємкі прилади (обігрівачі, пральки, праски) у години пікового навантаження — особливо з восьмої до десятої вечора. Якщо диспетчер побачить перевантаження в певному районі, змушений буде відключити його від мережі — аби не розбалансувати всю систему і не допустити масштабного аварійного відключення.

Поки що Україна продовжує постачати електрику в окупований Крим, хоча й у лімітованих обсягах. Якщо півострів не вкладатиметься у ці ліміти, енергопостачання припинять.

Схожі новини