Передплата 2024 «Добрий господар»

Гривні дозволили впасти

Нацбанк відмовився від фіксованого курсу. Тепер долар коштуватиме стільки, скільки за нього готові будуть заплатити

Буквально за кілька годин на міжбанківському валютному ринку курс гривні обвалився у середу, 5 листопада, майже на гривню. Усе через те, що НБУ вирішив відмовитись від фіксованого курсу гривні, а замість валютних інтервенцій проводитиме тепер валютні аукціони. Тож якщо досі курс тримали на рівні 12,95 гривні за долар, але тих доларів ніде не було (хіба що у міняйл, але вже за значно вищим курсом), то тепер валюту знайти буде простіше. Але не факт, що вам вистачить грошей, аби її купити.

Банки можуть тепер продавати валюту клієнтам за курсом, що відхиляється від середнього курсу міжбанку не більше ніж на 5%. Тобто, якщо у середу на міжбанку середньозважений курс був 13,43 гривні за долар (наприкінці торгів котирування сягнули навіть 14 грн. за дол.), то банк зможе ці долари продавати людям вже по 14,10 гривень.

Відповідно до нових правил, Нацбанк більше не проводитиме валютні інтервенції за фіксованим курсом. За словами голови НБУ Валерії Гонтаревої, це будуть “голландські” аукціони (від найвищої ціни до найнижчої). Участь у цих аукціонах дозволена 88 банкам, проте розглядатимуть лише заявки на суму понад 100 тисяч доларів. Один банк за торги зможе купити не більше 500 тисяч доларів. А самі аукціони НБУ проводитиме впродовж найближчих трьох-шести місяців. Але чи матиме Нацбанк що продавати? Адже золотовалютні резерви тануть. А тепер ще й російський газ оплачуватимуть безпосередньо з резервів. На це знадобиться щонайменше 4 мільярди доларів до кінця року.

“Рішення НБУ відпустити курс — виправдане, але запізніле, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Нововведення НБУ не дали нічого, окрім того, що ми повернулись до ситуації, яка була влітку — коли курс мало не щодня зростав... Валютні аукціони проводити безглуздо. За місяць інтервенцій НБУ витратив з резервів 1,3 мільярда доларів. Ці гроші просто розбазарили — ефекту на валютний ринок ці інтервенції не мали жодного. Те саме буде і з аукціонами”.

Сама Валерія Гонтарева також визнала, що частина з 1,3 мільярда доларів потрапила до рук спекулянтів, попри це, від розпродажу валюти з резервів не відмовилась. Банкіри також визнають — валютні аукціони не допоможуть наповнити каси банків валютою. Долари з аукціонів підуть хіба що на виплату валютних депозитів.

Утім, не лише Нацбанк України не знає, як рятувати національну валюту. Російський Центробанк лише за жовтень витратив на підтримку рубля 14 мільярдів доларів (це майже як усі золотовалютні резерви України!). Однак курс продовжує бити антирекорди. Від початку року курс обвалився з 32,5 до 44,98 рубля за долар. Відтак Центральний банк вирішив обмежити свої інтервенції на валютному ринку сумою в 350 мільйонів рублів на день (були випадки, коли за одні торги в Росії змушені були витрачати понад мільярд доларів з резервів). Зниження цін на нафту лише погіршує становище рубля, адже валютні надходження в РФ знижуються.

Схожі новини