Передплата 2024 «Добра кухня»

Рахувати спожитий газ невигідно

За встановлення газового лічильника треба викласти 1600 гривень. Хоча коштує сам прилад 350-600 грн.

Колись мала сусідку, яка постійно тримала на плиті одну конфорку запаленою — аби економити... сірники. Переконати “рядянську” бабусю, що газ також треба економити, нереально. Таких споживачів — тисячі. Якщо в хаті лише газова плита, то треба було хіба цілими днями варити-парити, аби використати “норму” газу, яка діяла донедавна. Якщо в квартирі прописана сім’я з чотирьох осіб, то треба було, аби одна конфорка постійно горіла приблизно сім годин на день, щоб використати той газ, за який платять.

Із жовтня норми споживання газу зменшили. Якщо в квартирі є лише газова плита, то норма — 6 м3 на одну особу на місяць, а не 9,6, як було досі. Якщо газ використовують для приготування їжі та підігріву води, то норма споживання 9 м3, а не18,3 м3 на одну особу. На приготування їжі та підігрів води газовим водонагрівачем норму скоротили з 23,6 м3

до 18 м3 на одну особу на місяць. Таким нововведенням незадоволені ті, хто отримує субсидії, адже їх нараховують лише в межах норм споживання. Зате сім’ї, які не мають лічильника, отримають менші рахунки за газ за жовтень. Звичайно, цим незадоволені газопостачальні організації, адже кому подобається, коли споживачі раптом починають платити менше. Деякі облгази навіть закликали Національну комісію з регулювання енергетики та комунальних послуг підвищити тарифи на газ для населення — через скорочення норм споживання.

“Тепер такі споживачі без лічильників платитимуть в 1,5-2 рази менше. При цьому продовжуватимуть без обмежень використовувати газ — залишатимуть увімкнуті конфорки чи газові духовки, аби нагріти приміщення тощо. У них не буде стимулів встановлювати лічильники та заощаджувати газ”, — каже прес-секретар ПАТ “Львівгаз” Оксана Горак.

Станом на 1 липня цього року в Україні налічувалось 4,2 мільйона осель, які користуються газом без лічильника (третина від усіх споживачів). Як правило, це ті споживачі, які використовують газ лише для приготування їжі та підігріву води (тим, хто використовує газ для опалення, встановили лічильники до 2012 року). Однак навіть ті, хто має бажання встановити лічильник, не завжди можуть собі це дозволити. Адже встановлення лічильника — задоволення недешеве.

“Давно хочу встановити лічильник. Звертався до облгазу і торік, і навесні цього року. Мені порахували, що лічильник разом з встановленням коштуватиме 1200 гривень. Для мене, як для пенсіонера, це задорого. Але коли газ подорожчав, вирішив, що таки треба лічильник. Звернувся ще раз у Львівгаз, а встановлення вже коштує 1600 гривень, — каже львів’янин Зеновій Самохвалов. — Не розумію, звідки такі ціни? Подивився на сайті — найпростіший лічильник коштує 340 гривень. У Львівгазі сказали, що такий не підходить, ним можна хіба цвяхи забивати. Але навіть якщо встановлять лічильник за 500 гривень, то як може бути, що встановлення коштує 1100 грн.? Там треба приварити 20 см

трубки. Днями у нашому під’їзді в одній квартирі встановлювали лічильник. Це зайняло 40 хв. За що ж такі гроші брати? Питав, чи є якісь пільги для пенсіонерів — ні, всі мають платити однаково. Звернувся на гарячу лінію міськ­ради, аби пояснили, на яких підставах встановили таку плату за встановлення лічильника. Але там пояснили, що до облгазу не мають жодного відношення — це приватна структура”.

За словами голови правління альянсу “Нова енергія України” Валерія Боровика, газопостачальним організаціям насправді вигідно, аби споживачі не мали лічильників. Адже тоді газопостачальники мають можливість продавати необлікований газ. Крім того, виявляється, газові лічильники мали б встановлювати споживачам безкоштовно. Спеціальна державна програма діє ще з 2011 року. До 2018 року усі, хто користується газом, повинні мати лічильники, — інакше їм припинять газопостачання.

У Львівгазі підтвердили — встановити лічильник безкоштовно і справді можна. Але тоді доведеться чекати, доки дійде черга до вашого будинку. В першу чергу встановлювали безкоштовні лічильники тим, хто використовує газ комплексно — для приготування їжі, підігріву води та опалення. Таким споживачам встановили лічильники до 1 січня 2012 року. Якщо хтось підключився до газопостачання пізніше, змушений це робити за власний кошт. Безкоштовно встановлюють лічильники тим, хто має газові плити та водонагрівачі. Їх мають забезпечити лічильниками до 2016 року. Жителям багатоквартирних будинків, які користуються лише газовими плитами, як-от пан Самохвалов, на безкоштовний лічильник доведеться чекати до 2016 року. Адже їм лічильники за державний кошт встановлюватимуть лише після 1 січня 2016 року і до 1 січня 2018 року. Звичайно, якщо у квартирі прописано декілька людей, але ніхто не проживає, то, може, і вигідно буде встановити лічильник за власний кошт, адже черга може дійти лише через три роки. Якщо ж сім’я використовує багато газу, то навряд чи вона буде платити за лічильник лише тому, що влада закликає економити газ. Зрештою, зважаючи на дефіцит газу, саме держава мала б бути зацікавлена в тому, аби якомога швидше встановити споживачам лічильники. Навіть якщо це доведеться робити у примусовому порядку.

“Процедура встановлення лічильника однакова як у рамках держпрограми, так і коштом споживача, — каже Оксана Горак. — Різниця полягає в тому, що для встановлення лічильника коштом споживача потрібна його письмова заява і попередня оплата всіх робіт, пов’язаних зі встановленням лічильника.

Після звернення до ПАТ «Львівгаз» споживача повинен відвідати проектант, який робить всі необхідні заміри щодо розміщення лічильника для створення проекту. Згодом, перед встановленням лічильника, представник ПАТ «Львівгаз» зв’язується зі споживачем і попереджає про час приїзду робітників будівельно-монтажної служби. Встановлення лічильника в середньому займає 3-4 години. Вся процедура — від першого звернення у ПАТ «Львівгаз» до моменту встановлення газового лічильника — може зайняти приблизно 30 днів. Вартість лічильника залежить від його марки і типорозміру — в середньому це від 600 до 1000 грн. Вартість робіт може коливатися — від 170 грн. до 300 грн. Додатково враховується вартість матеріалів та транспортні витрати. В середньому встановлення лічильника обходиться приблизно у 1600 гривень”.

Схожі новини