Передплата 2024 «Добра кухня»

Будемо жити без російського газу?

Україна у квітні перестала його закачувати у сховища. У Путіна вирішують — може, українцям взагалі перекрити вентиль

Українцям, можливо, не доведеться платити за газ за новими тарифами. Бо газу може не бути взагалі...

З 1 квітня ціна на газ для України зросла до 385,5 долара за тисячу кубометрів, а через день — ще на 100 доларів. Росія скасувала знижку за так званими Харківськими угодами, оскільки вважає Крим своєю територією. Тобто нам виставили найвищу у Європі ціну на газ (більш як на 100 доларів вищу, ніж на німецькій біржі).

Ситуація патова. Платити за новими цінами Украї­на не буде. По-перше, нічим, по-друге, платити ціну без “харківської знижки” означає визнати, що Крим — територія РФ. Відтак міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна в квітні ще не відбирала російський газ, бо не згідна з ціною. У Путіна тим часом радяться, чи не припинити зовсім поставки газу в Україну. І хочеться сказати — “та вдавіться своїм газом”, але наразі альтернативи російському паливу немає.

“Україна сама розпочала газову війну з Росією. Продан перший заявив про припинення відбору російського газу та про те, що Україна не повертатиме борг за березень, доки не буде узгоджена нова ціна. Але яке відношення має березневий газ, який купували ще по 285 доларів, до нинішньої ситуа­ції? — каже експерт з питань енергетики Юрій Корольчук. — Маємо контракт, у якому передбачено, що “Нафтогаз” повинен вчасно розраховуватись за газ. Ми цей пункт порушили. У нас 1,5 мільярда боргу ще з минулого року. Відтак російська сторона має право перейти до передоплати або обмежити постачання газу. Тобто з юридичної точки зору — ситуація не на нашому боці. Але ж є ще політичний момент. Насамперед “харківська знижка”. Якщо почнемо платити за новими цінами, визнаємо, що Крим — не наш. Ситуація дійшла до абсурду. Але замість шукати якийсь компроміс, Продан заявляє, що треба зупинити закупівлю газу в Росії. Як на мене, він сам не зрозумів, що сказав. Так, ми маємо газ власного видобутку, але його недостатньо навіть для покриття потреб населення та житлово-комунального сектору, не кажучи вже про промисловість. Питання реверсу з Європи не вирішено. В такій ситуації треба шукати компроміс, а не робити гучні політичні заяви. Бо зупинка поставок не вигідна ні Україні, ні Росії. Коли Росія припинить постачати газ в Україну, ми несанкціоновано відбиратимемо той газ, який транспортуватимуть в ЄС. Як наслідок, ЄС стане на бік Росії, оскільки саме він постраждає у цій ситуації”.

Ситуацію з постачанням газу міг би частково врегулювати і реверс з Європи, однак поки що немає можливості постачати серйозні обсяги газу з ЄС. Торік Україна отримувала газ з Польщі та Угорщини. Однак йшлось про незначні обсяги. Аби суттєво наростити реверс газу з ЄС, потрібна словацька “труба”. Однак Словаччина не хоче псувати собі відносини з Росією, а тому готова погодитись на реверс тільки у тому випадку, якщо на це дасть згоду “Газпром”. Сподівались, що після поразки на президентських виборах у Словаччині проросійського кандидата (він же прем’єр), домовитись зі словаками про реверс буде легше. Однак поки що не виглядає, що нова словацька влада готова допомагати Україні, ризикуючи власними інтересами.

«Для реверсного потоку необхідно зупинити поставки зі сходу на захід в одній із чотирьох магістралей, але для цього потрібен дозвіл “Газпрому”. А він на це не згідний, отож такий варіант не розглядається”, — заявили в компанії Eustream (словацький оператор газопроводів). Хоча компресорну станцію, необхідну для прокачки газу у напрямку України, таки побудували. За словами голови Комітету енергетичної безпеки Івана Надеїна, російська монополія дала знижку на газ основному словацькому постачальнику — компанії SPP. Тому робити різкі кроки Словаччина не буде і, якщо вийде, по-тихому продовжить саботувати процес переговорів. Зрештою, навіть якщо вдасться домовитися, потрібен час на будівництво труби. Тому експерт переконаний — раніше, ніж у 2015 році, скоротити залежність від російського газу не вийде. І то лише у тому випадку, коли цього року забезпечать технічну можливість прокачки з ЄС 10-15 мільярдів кубометрів газу на рік та почнуть нарешті будівництво LNG-терміналу на 5 мільярдів кубометрів.

Утім, є й позитивні новини. Поки словаки опираються реверсу, поляки та угорці підтвердили свою готовність транспортувати газ у реверсному напрямку. Зокрема, угорський оператор газопроводів Foldgazszallitas (FGSZ Zrt.) готовий прокачувати до шести мільярдів кубометрів газу для України — за наявності вільних потужностей та чинного контракту. «У FGSZ з березня 2013 року є всі технічні й правові передумови для передачі природного газу в Україну. Ця передача завжди відбувається через окремий газопровід, а не за допомогою «віртуального» реверсу через трубопровід, який використовується для імпортних поставок з російських джерел», — заявили у компанії. Приблизно такий обсяг газу є можливість транспортувати і з Польщі (до 20 мільйонів кубометрів на добу).

Схожі новини