Передплата 2024 ВЗ

Гуманітарні вантажі досі не пускають в Україну

Через бюрократичну тяганину на митниці псуються продукти харчування та ліки, призначені для сиріт та інвалідів

Прикриваючись боротьбою з контрабандою, уряд зупинив ввезення в Україну гуманітарної допомоги. Як наслідок, 519 вантажів з одягом, функціональними ліжками, меблями стоять на кордоні по чотири-шість місяців. Більше того, в Одеському порту стоїть вантаж з допомогою для діабетиків — якщо його ще трохи потримати, розмитнювати вже не буде що — термін придатності медикаментів закінчиться. Так само, як уже закінчився термін різдвяних подарунків для дітей-сиріт, які також досі стоять на кордоні. Аби цей вантаж пустили в Україну без сплати мит, його мають визнати гуманітарною допомогою. А видати цей папірець не було кому. У грудні ліквідували Комісію з гуманітарної допомоги.

Її функції передали Мінсоцполітики лише з 1 лютого. Навіть якщо є наказ міністерства, його потрібно погодити з майже вісьмома відомствами. А це з нашою бюрократією займає місяці. Тим часом термін зберігання на митниці спливає, тож громадським організаціям доводиться платити за зберігання товарів. Але з чого платити, якщо це неприбуткові організації? Та й не факт, що усі відомства дадуть “добро” на ввіз гуманітарки. Скажімо, “Спільнота взаємодопомоги “Оселя” ще з вересня чекає одяг для безпритульних та меблі для соціального гуртожитку. У Мінсоцполітики вдалося випросити наказ про визнання вантажу гуманітарною допомогою, а Міндоходів та зборів написало, що він “не відповідає критеріям гуманності”...

Коментар міністра соціальної політики Наталії Королевської під час «Години запитань до Уряду» у парламенті щодо гуманітарки виглядав, м’яко кажучи, дивно. «Якщо когось хвилює, коли буде кабріолет «Ауді» червоного кольору доставлений до 85-річного інваліда, то він не буде доставлений. Якщо когось непокоїть питання, коли гуманітарним вантажем будуть визнані інші елітні автівки, які потім потраплять на тіньовий ринок, то цього не буде. Щодо справжніх гуманітарних вантажів приймаються позитивні рішення. Контрабанда до України через «гуманітарку» не потрапить», — кричала пані міністр. Не знаю, як щодо дорогих авто, але коли Наталія Королевська виголошувала цю промову, кореспондент “ВЗ” розмовляла з Наталією Ярош, яка є мамою з дитячого будинку сімейного типу та віце-президентом асоціації “Родина”. Вони кілька місяців не можуть отримати вантаж з іграшками та одягом для дітей-сиріт...

Ситуацію з гуманітарною допомогою розглядали у парламенті, але безрезультатно. Віз, точніше фури, і нині там. “Ми подали законопроект про зміни до “Закону про гуманітарну допомогу”, також скерували листа Миколі Азарову про визнання незадовільною роботу Мінсоцполітики, — каже член парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці Михайло Хміль. — Королевська заявила, що з 519 вантажів майже 250 уже отримали необхідне погодження. Це брехня. Досі пройшло лише два вантажі з гуманітарною допомогою. Коли роз’яснюю наше законодавство іноземним організаціям, які відправили гуманітарну допомогу, вони кажуть: це елементарна бездіяльність під прикриттям закону. Якщо до наступного тижня ситуація не зрушить з місця, представники громадських організацій поїдуть до Києва і пікетуватимуть уряд”.

Про те, що вантажів з гуманітарною допомогою цього тижня не оформляли, підтвердили “ВЗ” і на Львівській митниці. Щоправда, запевнили, що поки що жодних штрафів чи плат за зберігання громадським організаціям, які мали отримати вантажі, не нараховували. Чи доведеться ГО платити за зберігання на складах та скільки, залежатиме від того, які документи вони подадуть.

Схожі новини