Передплата 2024 «Добра кухня»

Напої з куркумою

Для зміцнення імунітету і здорових суглобів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Напої з куркумою давно заслужили повагу адептів здорового способу життя, біохакерів і просто тих, хто не п'є класичні чай або каву. З куркумою готують як аналоги чайних напоїв, так і варіації з додаванням молока, схожі на кавові напої.

Куркума (Curcuma longa) — корінь рослини, який вико­ристовували в стародавній ін­дійській медицині, а також як барвник. Майже всю куркуму у світі вирощують в Індії і спожи­вають переважно там же.

Смак куркуми гіркувато-го­стрий, складається корінь пе­реважно з крохмалю і клітко­вини. Як і всі спеції, куркума містить безліч рослинних спо­лук і поживних речовин. Корінь куркуми багатий на куркуміної­ди. Саме вони відповідають за оранжево-жовтий колір курку­ми і основну частину її корис­ті. Найбільш вивченим куркумі­ноїдом є куркумін, вміст якого у куркумі близько 4%.

Куркуму використовують в аюрведі - індійській системі альтернативної медицини, що охоплює і лікування від хвороб, і спосіб життя загалом. Однак загалом куркумін знижує рі­вень запалення в організмі, по­кращує функції кровоносних судин, знижує ризик серце­вого нападу і має деякі протиракові властивості.

Щоб отримати користь від куркуми, потрібно вживати її як добавку і вибирати певний вид цієї рослини. Куркуми на ринку близько 100 видів, однак дове­дений лікувальний ефект має лише 3 сорти. Він пов’язаний з куркуміном, який найкраще діє в синергії з піперином — діючою речовиною, яка є в перці. Лікувальний ефект може бути, але основне показання навіть не імунітет, а суглоби. Найчас­тіше в нутриціологічній практи­ці його призначають для поліп­шення роботи рухової функції суглобів.

У сезон застуд, коли висо­кий ризик заразитися вірусним захворюванням, можна до­давати куркуму в напої та їжу. Вона стимулює апетит люди­ни, яка одужує. Її ефект на іму­нітет пов’язаний саме з цим. Термічна обробка не чинить негативного впливу на її влас­тивості - головне, заливати не окропом, а охолодженою до 80−85°C водою.

Найпростіший напій з курку­ми — чай, який готують, заливаючи водою (або молоком) свіжу або сушену куркуму. Смак такого чаю гіркий, тож щоб зробити його смачнішим, до­дають свіжий натертий імбир, мед і лимон. Ще один популяр­ний напій з куркумою — так зва­не золоте молоко, або куркума лате, що поєднує в собі найпо­пулярніші спеції - куркуму, кар­дамон, корицю, імбир, чорний перець — у поєднанні зі збитим молоком. Комбінація з чорним перцем посилює дію куркумі­ну, а додаткові спеції надають яскравого смаку.

«Золоте молоко»

120 мл молока (коров'ячого або рослинного), 1 ч. ложка куркуми, 1 неве­ликий шматочок натерто­го свіжого імбиру або ½ ч. ложки сухого, ½ ч. ложки кориці, 1 дрібка меленого чорного перцю (краще сві­жого, товченого у ступці), 1 ч. ложка меду або кленового сиропу — за бажання.

Змішати всі інґредієнти в невеликій каструлі та довести до кипіння. Зменшити вогонь і млоїти близько 10 хв. Проці­дити напій через ситечко в кух­лі та посипати дрібкою кориці.

«Золоте молоко» також можна приготувати заздале­гідь і зберігати в холодильни­ку до 5 днів. Просто розігріти його перед вживанням.

Напій можна збити в капучи­наторі, щоб вийшла пінка.

Шот із куркумою, апельсином, лимоном та імбиром

1 невеликий апельсин, 2 невеликі лимони, 20 г сухої або свіжої куркуми, 20 г очи­щеного свіжого імбиру, 1/8 ч. ложки меленого чорного перцю, ¼ ч. ложки олії (ко­косової, оливкової).

Вкласти в чашу блендера апельсин і лимон без шкірки, куркуму та імбир. Збивати на високій потужності 30 сек. До­дати трохи води, якщо інґреді­єнти погано змішуються. Про­цідити через густе сито.

Розлити готовий напій у шоти. За бажання попередньо трохи нагріти його: не більше ніж до 40−50°C. Додати олію та мелений перець, перемішати. Можна подавати. Якщо хочете зберегти вітамін С, то не нагрі­вайте.