Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Імбир, помідори, авокадо… Найкращі продукти від зморщок

Омолодження починається з середини організму. Продукти, перелічені нижче, працюють швидше, ніж крем для обличчя

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Імбир — найкращий союз­ник у боротьбі зі старінням. У ньому джерело антиоксидан­тів, які борються з вільними ра­дикалами і старінням, стиму­люють вироблення колагену. Для власників жирної шкіри в імбирі - очевидний плюс. Він регулює роботу сальних залоз, матує шкіру.

Лосось багатий на омегу-3, яка зволожує шкіру зсередини і допомагає зберегти водний баланс. Також цей компонент позбавляє шкіру стресу, змен­шує подразнення і почервонін­ня. Потрібний людям із чутли­вою шкірою, а також тим, хто страждає від екземи.

Темний шоколад бореть­ся з проявами старіння на всіх фронтах. Важливо, щоб він мав не менш ніж 43% ка­као. Крім какао, шоколад міс­тить теобромін, який заряджає втомлені клітини енергією, на­лагоджує лінію руху лімфи, по­збавляючи набряків і темних кіл під очима.

Томати — активні борці з піг­ментацією. Це джерело лікопі­ну — каротиноїду, який захищає шкіру від шкідливого впливу сонця, зокрема окислюваль­ного стресу. Він налагоджує вироблення меланіну, добре відбілює пігментацію, що вже проявилася, зсередини.

Ви здивуєтеся, але у скла­ді солодкої картоплі є віта- мін А, також відомий як рети­нол. Він підвищує еластичність шкіри, зменшує появу змор­щок. Включіть її в раціон за перших ознак старіння.

Кофеїн і танін, які є в зеле­ному чаї, розганяють кров, до­помагають позбутися темних кіл під очима і набряку обличчя.

Кокосова олія є чудовим союзником у боротьбі з сухістю шкіри завдяки високій концен­трації лауринової кислоти. Цей компонент надає шкірі здоро­вого сяйва. Ця олія також бага­та на вітаміни, А і Е, які знищу­ють зморшки.

Авокадо — косметичний су­перфуд. Багате на жирні кис­лоти, воно регенерує шкіру та клітини. Авокадо варто їсти тим, хто страждає від сухості дерми, бореться з розтяжками та зморшками.

Чорницю часто рекоменду­ють для поліпшення зору, але корисна диво-ягода і для бо­ротьби зі зморшками. Полі­феноли в її складі борються з почервоніннями, зменшують судинну сітку за рахунок сти­муляції мікроциркуляції.

Тартар з оселедця і авокадо

400 г філе малосольного оселедця, 3 стиглі авокадо, 1 лимон, 1 червоний перець чилі, 1 невелика цибулина, 4−5 гілочок базиліку, 3 ст. ложки оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.

Авокадо розрізати уздовж, вийняти кісточку, очистити від шкірки. М’якоть скласти у мис­ку, розім'яти виделкою. Вича­вити сік із половини лимона, другу половину нарізати час­точками. Полити авокадо ли­монним соком і оливковою олією, посолити, приправити перцем і перемішати.

Нарізати оселедець і ци­булю невеликими кубиками. Відокремити від стебел листя базиліку. Кілька красивих лис­точків відкласти для прикра­шання, решту посікти. Перець чилі очистити від насіння, стру­чок дрібно нарізати. Додати оселедець, цибулю, чилі та ба­зилік у миску з авокадо і пере­мішати.

Встановити на тарілках кулі­нарні кільця і наповнити тарта­ром. Ущільнити масу ложкою й акуратно зняти кільця. Прикра­сити тартар листочками бази­ліку і лимоном, поперчити і по­давати.

Якщо немає кулінарного або сервірувального кільця для на­дання тартару круглої форми, можна використати консерв­ну банку або зробити кільце зі щільної, складеної у кілька ша­рів, фольги.