Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рання картопля — джерело енергії

Наповнює організм мінералами, яких йому не вистачає. Як же зараз хочеться посмакувати духмяною, ніжною молодою картопелькою! Ціна на неї вища, ніж на «стару», але саме зараз вона найкорисніша

Рання картопля
Рання картопля

Молода картопля має тонку шкірку, солодша на смак, ніж пізня карто­пля. Вона, як і осінні сорти, має широке кулінарне застосуван­ня і чудово вписується в здо­рове збалансоване харчування, забезпечуючи організм важли­вими поживними речовинами, яких бракує на початку літа.

Чим молодша картопля, тим більше в ній цінних вітамінів. Крім того, приготування зі шкір­кою означає, що в бульбах збе­рігається практично більшість калію і вітаміну С. Вона є хоро­шим джерелом вітаміну В6, який відповідає за правильне функ­ціонування організму, зміцнює нервову систему та покращує роботу серця, а також важливих для організму елементів — на­трію, кальцію, марганцю, залі­за, міді, цинку, фосфору, фтору, хлору, йоду.

Порівняно з більш пізні­ми сортами, молода карто­пля містять менше крохмалю, а значить, менш калорійна — у 100 г молодої картоплі близь­ко 50 ккал, а в 100 г осінньої - близько 80 ккал. Тому для приготування таких страв, як млинці, картопляний пиріг, ва­реники чи картопляні галушки більше годиться пізня картопля.

Молода картопля багата на клітковину, яка підтримує трав­лення і бореться із зайвою ва­гою, а також на магній, який знімає втому і стрес. Вона та­кож містить антиоксиданти і має здатність знищувати віль­ні радикали, має сильні лужно­утворювальні властивості, що дозволяє краще регулювати кислотно-лужний баланс. Осо­бливо у людей, які спожива­ють багато м’яса, існує ризик закислення організму, що дає ризик хронічної втоми, закре­пів і діареї, схильності до хво­роб, слабкості та інших недуг. Молода картопля цьому пере­шкоджає.

Готуйте молоду картоплю частіше, так наповните організм майже всіма мінералами, яких йому не вистачає. Вона є дже­релом енергії та білка, а також цінних вітамінів. Це низькокало­рійний продукт, і від неї не тов­стіють. Калорійності картоплі найчастіше додають добавки, які використовують до картоплі - масло, бекон, ковбаса чи соу­си. Молода картопля — легкозас­воюваний овоч. Завдяки клітко­вині вона полегшує травлення, а поживні речовини, що містяться в ній, легко засвоюються.

Щоб рання картопля швидко не псувалася, зберігати її слід у темному прохолодному місці упродовж 2−3 днів. Найкращий варіант — нижня полиця холо­дильника.

Перед приготуванням слід покласти картоплю в прохолод­ну воду на 30 хв, що сприятиме зниженню концентрації нітратів.

Щоб не втратити смаку і по­живної цінності, готувати ранню бульбу краще на парі, запікати або недовго варити у підсоле­ній воді до м’якості. Подавати зі свіжою зеленню, яка чудово доповнює страву.

Молода картопля з часником і кропом на пательні

500 г молодої картоплі, 2 головки молодого часнику, 5−6 гілочок кропу, 3 ст. лож­ки олії, 1 ст. ложка вершко­вого масла, сіль і перець — до смаку.

Картоплю почистити, проми­ти під проточною водою разом із зеленню.

Часник можна взяти будь- який, але якщо є молодий, то з ним смачніше й ароматніше.

Розігріти олію в глибокій па­тельні. Картоплю обсушити па­перовими рушниками, викласти в олію. Обсмажити на сильно­му вогні з обох боків до гарної рум’яної скоринки, накрити па­тельню кришкою, зменшити вогонь. Готувати картоплю під кришкою 15−20 хв, якщо буль­би маленькі, вона швидко по­смажиться. Проколоти найбіль­шу картоплину ножем: якщо він увійшов легко — картопля гото­ва.

Грубо нарізати молодий час­ник, покласти масло, перемі­шати. Накрити пательню криш­кою, потримати ще 5 хв, за цей час часник віддасть свій аромат картоплі.

Поперчити картоплю і посо­лити грубою морською сіллю, посипати посіченим кропом, перемішати і вимкнути плиту.

Картопля виходить м’якою всередині, з легкою хрусткою скоринкою, дуже смачною й ароматною. Це простий гарнір, який можна подати до будь-якої м’ясної страви. Чудовим допо­вненням може бути салат зі сві­жих овочів — наприклад, з огірків та редиски зі сметаною.

Розім'ята молода картопля з духовки

12 молодих картоплин, 100 г твердого сиру, 50 г вершкового масла, 30 г час­нику, ½ пучка зелені, сіль і перець — до смаку.

Молоду картоплю середньо­го розміру ретельно вимити. Зварити, не очищаючи від шкір­ки, до повної готовності. Дати обсохнути.

Викласти варену картоплю на деко, застелене пергамен­том, на достатній відстані одна від одної. Акуратно товкачем, не сильно приминаючи картоплю, зробити з неї невеликі оладки.

Часник подрібнити і змішати з розтопленим вершковим мас­лом. Сир натерти на тертці.

Пензликом змастити кожну картоплину вершковим маслом із часником. Посолити, попер­чити до смаку. Запікати у розі­грітій до 1800С духовці близько 10 хв.

Вийняти деко з духовки і по­сипати картоплю натертим си­ром, повернути в духовку ще на 5 хв.

Готову картоплю щедро по­сипати улюбленою зеленню. Подавати гарячою.

Схожі новини