Передплата 2024 «Добрий господар»

Дуже швидко наші міста защебечуть українською

Не знаю, хто саме вигадав слоган "Армія. Мова. Віра", але він виявився пророчим

Учора журналісти марафону запитували мене, якою буде наступна фаза дерусифікації.

Відповідь проста: після перейменування вулиць і демонтажу пам'ятників настане ключовий і найдовший етап - перехід на українську мову.

При чому цей етап буде відбуватися знизу й добровільно: просто люди почнуть говорити українською. Ще не всі й не зразу, але вони вже пробують, намагаються, вчаться. Коли запанує мир - для цього буде більше часу, можливостей і натхнення. Але стратегічне рішення про цей перехід люди вже ухвалили і насамперед дбатимуть про те, щоб їхні діти заговорили українською.

Бо українець - це не той, чиї батьки були українцями, а той, чиї діти будуть українцями.

А для дорослих - думаю, держава знайде можливість системно відкрити курси з вивчення української мови, організує розмовні клуби, створить для цього сучасний навчальний контент.

І дуже швидко наші міста защебечуть українською. Це не так складно, це на своєму прикладі показав президент Зеленський - на момент обрання він дуже слабо володів українською, а тепер говорить просто чудово.

Буде символічно, якщо після війни саме він і виступить з ініціативою створення мережі таких розмовних клубів і візьме над справою патронат.

Це й буде - разом з українізацією православної церкви - завершальний етап дерашизації нашої країни.

Не знаю, хто саме вигадав слоган "Армія. Мова. Віра", але він виявився пророчим. І не принципово, що втілює цю програму інший президент. Головне, що програма правильна

Джерело

Схожі новини