Передплата 2024 ВЗ

Плащ-невидимка — це не фантастика, а реальність

Закарпатський адвокат винайшов маскувальну речовину, невидиму для тепловізора. Міністерство оборони України тестує винахід

Як розповів кореспондентові «ВЗ» винахідник Едуард Пуканич, він протестував винайдену речовину на плащі, який може стати супермаскувальним для розвідки.

«Це — своєрідний плащ-невидимка, основа якого — звичайний плащ-дощовик та створене мною покриття. Головне — маскувальна речовина, яка робить практично невидимими в інфрачервоному спектрі для тепловізорів людей та об'єкти. Це — гнучкий матеріал товщиною 1,5 мм, який одночасно може бути непрозорим і відбивати світло як дзеркало і бути прозорим якщо через нього дивитися на джерело світла. Це — ідеальний матеріал для маскувального одягу розвідників, або для приховуванням від ворожої розвідки вночі об'єктів на лінії фронту», — пояснює винахідник.

З того часу, як Едуард написав публічно про свій винахід, до нього звернулося чимало людей. Багато з них — з-за кордону. Однак, адвокат з міста Берегова не ділиться технологією з іноземцями.

Міноборони взялося за тестування матеріалу лише після офіційного звернення туди розробника.

«Чому я Міноборони надаю для випробування свої винаходи? Щоб мої розробки не потрапили „не в ті руки“. До проведення випробувань будь-які розмови про співпрацю чи інвестиції вважаю недоречними — хочу, щоб спершу моїм винаходам дали оцінку фахівці, а потім можна буде обговорити все більш детально», — каже Едуард Пуканич.