Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ДБР розкрила схему вирубки посадовцями 100-річних дубів в Чорнобильському заповіднику

  • 28.03.2024, 17:45
  • 435

Державне бюро розслідувань викрило групу посадовців, яка незаконно вирубала 100-річні дуби на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Загальна сума збитків — понад 59 мільйонів гривень

Фото: ДБР
Фото: ДБР

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Слідство встановило, що у грудні 2023 року голова держпідприємства «Північна Пуща» організував незаконну порубку 185 дубів на території Денисовецького лісництва, яке належить до Чорнобильського заповідника. У цьому йому допомагали троє цивільних, яким він видав спеціальні перепустки на територію заповідника.

За даними слідства, чиновник показав їм територію для вирубки, на якій росли дуби віком понад 100 років. Крім того, їм допомагав працівник правоохоронного органу, який супроводжував транспорт зі зрубаною деревиною.

Далі, як встановили слідчі, зловмисники вивезли деревину на один зі столичних пунктів приймання сировини та продали її за фіктивними документами.

Загальна сума збитків державі становить понад 59 мільйонів гривень.

За результатами проведених обшуків вилучили зрізану деревину об'ємом понад 350 кубічних метрів, яку фігуранти не встигли продати.

Підозри отримали:

  • виконувач обов’язків директора держпідприємства «Північна Пуща»;
  • співробітник правоохоронного органу;
  • троє цивільних.

Їм закидають незаконну вирубку та збут лісу, що спричинило тяжкі наслідки, за попередньою змовою групою осіб (ст. 27, ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України). За цими статтями їм загрожує позбавлення волі на строк до 7 років.

Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло залучених до злочину.

Схожі новини