Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Одещині загинули майже два мільйони "сонечок"

  • 09.07.2021, 18:45
  • 736

Через шквальні буревії та зливи на узбережжі Національного природного парку “Тузлівські лимани” на Одещині загинули майже 2 мільйони сонечок. Комахи мігрували через лимани до суші у пошуках їжі

Фото з мережі
Фото з мережі

Про прикрий інцидент повідомив на своїй сторінці у Facebook співробітник парку «Тузлівські лимани», вчений Іван Русєв.

Русєв зазначив, що сонечка мігрували через одеські лимани в пошуках головної складової свого раціону — попелиць. Ті комахи, що змогли долетіти через лимани до суші, оселились на піщаному пересипі, луках, степових ділянках нацпарку і в очереті. Але після шквальних буревіїв та злив вчені на узбережжі нарахували майже два мільйони мертвих сонечок.

Науковець також розповів, що сонечка зупинялись в тих місцях, де були острівці або якась інша опора для жуків, що мігрують, і тримались там, поки не спаде вітер.

Попри прикрість знахідки на узбережжі, Русєв пояснює, що така масова загибель комах є частиною природної круговерті. І тепер комахи стануть їжею для інших тварин, особливо для бокоплавів (вид ракоподібних — прим. ред), які водяться у солоних лиманах у великій кількості.

Довідка:

Сонечко семикрапкове (лат. Coccinella septempunctata) — це найпоширеніший вид сімейства сонечок (Coccinellidae) із загону Жорсткокрилих. Його личинки та дорослі особини активно поїдають попелиць й інших шкідливих комах. Коли попелиць стає мало, вони змушені мігрувати в пошуках їжі. Тоді можна побачити величезні скупчення цих комах.

Читайте також: Наслідки аномальної спеки: узбережжя Канади вкрите мертвими морськими тваринами

Схожі новини