Передплата 2024 «Добрий господар»

Велика користь із малих паростків

Останнім часом неабиякої популярності у нас набуває мікрозелень, яку використовують для приготування салатів, основних страв, смузі, додають до риби чи м’яса. Ці рослинки насичують організм вітамінами, заряджають енергією

Світлана Астапович представляє на Львівському фермерському ярмарку власноруч вирощений мікрогрін. Фото з архіву Світлани Астапович
Світлана Астапович представляє на Львівському фермерському ярмарку власноруч вирощений мікрогрін. Фото з архіву Світлани Астапович

Тож тепер багато людей ви­рощують згадуваний мікрогрін. Серед них — львів'янка Світла­на Астапович, котра плекає 20 видів паростків та їстівні квіти.

За таку справу вона взялася ще 2019 року, під час перебування у декреті (до того понад 10 років пра­цювала у банківській сфері). Шукала для своєї дитини альтернативу дея­ким продуктам харчування. Так по­чала пророщувати гречку.

Потім молода жінка згадала, що у польському Вроцлаві куштувала смачну зелень. Зацікавилася і нею.

А після закінчення декретної відпустки пані Світлана написала бізнес-план, який відправила на розгляд через портал «Дію». Таким чином удалося отримати кошти і вивести своє хобі на професійний рівень.

У мікрорайоні Левандівка ентузі­астка орендувала цокольне приміщен­ня площею 50 квадратних метрів. На обладнаних стелажах із відповідним освітленням вирощує корисну смакоту, котра до вподоби не тільки усій її роди­ні, а й друзям та знайомим. Завдяки гід­ропонним установкам готова продукція з’являється вже через кілька днів.

Героїня нашої розповіді займається представниками традиційних культур — редисом, горошком, соняшником, ка­пустою броколі, пшеницею, гірчицею, базиліком. Найбільш популярні - па­ростки злакових і бобових, що стиму­люють в організмі відновлювальні про­цеси, підвищують імунітет, працюють на профілактику серцево-судинних та онкологічних захворювань. Знаходять споживача й її менш поширені рослини — маш, санво, корал.

Зрештою, йдеться не тільки про вирощування. Віднедавна господиня ще освоїла технологію виготовлення соку з паростків пшениці (зелень зрі­зує, пропускає через соковитискач та отримує фреш).

Отож Світлана Астапович знайшла для себе новий вид діяльності, який успішно втілює в життя. А отриману продукцію представляє на ярмарках крафтових виробників, водночас роз­повідаючи про корисні властивості мікрозелені, з котрою пов’язала своє життя.

Схожі новини