Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Корисні олії

Крім звичайних для нас соняшникової та оливкової, існує величезна кількість інших корисних і смачних олій

Лляна. Багато прихиль­ників здорового способу життя й правильного харчу­вання вже давно не мислять життя без лляної олії. По-перше, вона не так калорій­на, як оливкова або соняш­никова. По-друге, лляна олія часто використовується в ді­єтах для схуднення, тому що зменшує апетит. По-третє, вона допомагає виводити токсини з печінки.

Але найцінніша власти­вість лляної олії полягає в тому, що за вмістом жирних кислот омега-3 вона пере­вершує навіть риб’ячий жир. Ця олія сприятливо впливає на роботу мозку, поліпшує пам’ять і увагу, причому на день досить лише 1 ч. ложки продукту. Приймаючи олію натщесерце, ви можете по­збутися закрепів і поліпшити роботу кишечнику.

Гарбузова. Гарбузова олія вважається чудовим за­собом для чоловіків, адже цинку в ній навіть більше, ніж у морепродуктах. А цинк допомагає виробленню тес­тостерону. Ця олія поліпшує склад крові, стан нирок і сечового міхура. Це ефек­тивний засіб від глистів та інших паразитів. Завдяки наявності селену у своєму складі гарбузова олія під­вищує імунітет і захищає від мікробів.

Кунжутна. Важається, що за вмістом кальцію молочні продукти займають перше місце. Але це не зовсім так! У кунжутній олії дуже багато кальцію. Ця олія виводить із суглобів шкідливі солі, допо­магає за хвороб щитовидної залози.

Взагалі, кунжутна олія вважається «жіночою», тому що допомагає впоратися з гормональним проблемами. Але, якщо у вас хворе сер­це й варикозне розширення вен, кунжутну олію потрібно виключити з раціону.

Кукурудзяна. Кукурудзя­на олія цінна тим, що здатна істотно знизити рівень пога­ного холестерину у крові. А це позитивно позначається на стані серцево-судинної системи. Ця олія вирізняєть­ся наявністю жирних кислот, зокрема омега-6.

Олія волоських горіхів. Вважаються, що форма во­лоського горіха не випадко­ва: його плоди схожі на люд­ський мозок і дуже для нього корисні. В олії волоського горіха міститься величезна кількість вітамінів А, Е, С, Р, групи В, ненасичених жир­них кислот, цинку, йоду, міді, кальцію. Ця олія допомагає боротися зі старінням, по­ліпшує стан шкіри, підвищує імунітет, нормалізує рівень цукру у крові й виводить ток­сини.

Валентина Миколів.

Схожі новини