Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кого путін збирається знову налякати ядерною зброєю?

Як випливає з подій останнього часу, путін знову вдався до чергового ядерного шантажу

Фото ВВС
Фото ВВС

Багато хто з експертів і політологів почав розповсюджувати навколо цього надзвичайно тривожні прогнози. Нагнітається страх людей через можливе застосування тактичної ядерної зброї в Україні. Спробуймо спокійно розібратися настільки такі прогнози обґрунтовані. Отже, 6 травня 2024 року, як повідомило Міноборони росії, путін доручив провести навчання нестратегічних ядерних сил росії, аби підготувати їх до виконання бойових завдань. На виконання цього наказу Генеральний штаб розпочав підготовку до проведення навчань ракетних з'єднань Південного військового округу із залученням авіації, а також сил Військово-морського флоту, заявили у відомстві.

«У ході навчання буде проведений комплекс заходів щодо практичного відпрацювання питань підготовки та застосування нестратегічної ядерної зброї», — йдеться у повідомленні. У російському міноборони також додали, що рішення ухвалили «у відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб на адресу російської федерації».

Наприкінці лютого 2024 року видання Financial Times розповідало про російські секретні документи, з якими вдалося ознайомитися його журналістам: вони стосувалися російської тактичної ядерної зброї. З публікації випливало, що поріг її застосування насправді значно нижчий, ніж публічно заявляли російські офіційні особи. Зокрема, за даними видання, російські військові можуть використовувати її, щоб стримати держави від агресії… або ескалації воєнних конфліктів, щоб усім було ясно — тактична ядерна зброя — це невеликі ядерні боєголовки та системи доставки, призначені для використання на полі бою чи для завдання обмеженого удару.

Вони призначені для знищення цілей противника в певній місцевості, без масових радіоактивних опадів.

Найменша тактична ядерна зброя може бути менше кілотонни (еквівалент тисячі тонн вибухового тротилу). Найбільші з них можуть досягати 100 кілотонн. Стратегічна ядерна зброя більша (до 1 000 кілотонн) і запускається з великої відстані. Для порівняння, атомна бомба, яку США скинули на Хіросіму в 1945 році, мала потужність 15 кілотонн.

За даними американської розвідки, росія має близько 2 000 одиниць тактичної ядерної зброї, але за оцінками деяких експертів, кількість одиниць тактичної ядерної зброї у путіна може бути значно більшою.

Які можна зробити деякі висновки:

  1. Це черговий блеф путіна. Протягом багатьох років блеф був однією із головних особливостей кремлівської зовнішньої політики.
  2. Мета цього блефу — посіяти страх серед європейців і змусити уряди європейських країн—членів НАТО обмежити або призупинити допомогу Україні.
  3. В кремлі усвідомили, що той блеф, яким користувались кремлівські правителі протягом десятиріч, вже перестав діяти не тільки на США, але й на європейські країни.
  4. Напередодні чергового вступу на престол путін вирішив підняти патріотичний психоз в росії про її могутність.
  5. Наказ путіна повʼязаний лише з ПІДГОТОВКОЮ до проведення таких навчать, а не їх ПОЧАТОК. Коли завершиться ця підготовка, ніхто не знає.
  6. Ніяких конкретних дій після цього наказу в ядерних силах росії не відбувається, що підтвердили і західні розвідки.
  7. Підготовка до проведення навчань стосувалась не ТАКТИЧНИХ ядерних сил росії, а НЕСТРАТЕГІЧНИХ ядерних сил. Тобто стратегічних ядерних сил, але меншої потужності і дальності, але такі,) які повністю накривають територію Європи до Ла-Маншу. Цей ядерний шантаж більше адресований європейським державам, а не Україні.
  8. США і НАТО усвідомлюють, що мають справу з божевільним диктатором росії, але ці його наміри про підготовку до навчань розглядають як черговий сплеск блефу і залякування.
  9. путін своєю «далекоглядною» політикою довів ситуацію до того, що НАТО вже на кордонах росії, а підлітний час крилатих ракет (можливо, і з ядерною боєголовкою), наприклад до Санкт-Петербурга становить не більше 2−2,5 хвилини, до москви трохи далі.
  10. Китай не підтримує застосування путіним ядерної зброї і виключає будь-який шантаж.
  11. Правитель росії чітко усвідомлює, що будь-яке застосування ядерної зброї призведе до катастрофічних наслідків для путіна і росії, а він збирається правити росією, як сказав Гундяєв, до КІНЦЯ ВІКу.
  12. США і західні країни вже перестали боятися путіна, а тому цей черговий ядерний шантаж розрахований на російське населення, а не як реальна загроза Європі.

Нагадую, що путін у день початку повномасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року віддав наказ про приведення ядерних сил росії у бойову готовність. З цим і живемо.

Відповідаючи на питання, кого путін знову збирається налякати ядерною зброєю? Можна відповісти — тільки сам себе, бо ніхто його вже не боїться.

Схожі новини