Передплата 2024 «Добра кухня»

«Вживання смаженої вуличної їжі - неповага до власного здоров‘я»

Дослідження показало, що 30% перевірених продуктів у центрі Львова мають небезпечні для життя трансжири

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Експерти проєкту FEEDCities перевірили в центрі Львова вуличні місця продажу смаженої «швидкої їжі»: хот-доги, кебаби, гарячі канапки… Для експерименту відібрали 120 харчових продуктів — 60 зразків вуличної їжі та 60 зразків з магазину, і провели лабораторні аналізи. Результати, м’яко кажучи, вражають: понад 30% продуктів з вуличних яток були з потенційним вмістом трансжирів, які перевищують максимально допустиме значення у два грами на 100 грамів жиру.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров‘я України, згідно з яким вміст трансжирних кислот (окрім «природних» трансжирів тваринного походження) не повинен перевищувати 2 грами на 100 грамів загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті. Це європейські стандарти, тож усіх українських виробників змусили суворо дотримуватися. Але віз, як кажуть, і далі там.

«Серед вуличної їжі найбільше трансжирів у печених виробах, піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках, серед магазинних — у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирах та переробленому м’ясі, — повідомив про результати досліджень голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький. — Синтетичні сполуки, які утворюються при гідрогенізації олій під час смаження їжі, не здатні нормально брати участь в обміні речовин людського організму. Вони відкладаються у різних органах, провокуючи розвиток цілої низки небезпечних захворювань: атеросклерозу судин, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкології…».

«Збільшений ризик смерті на 34%»

Дієтологиня Ольга Гораковська розповіла «ВЗ», що вживання їжі з вуличних яток, де все димить і кіптявить олією сумнівної якості - неповага до власного здоров‘я. Там джерело трансжирів, які поступово вбиватимуть ваш організм.

«Закликаю українців уникати перекусів хот-догами та іншими „смаколиками“ з вуличних кіосків, — каже пані Ольга. — Це насамперед стосується студентів, які часто купують хот-доги біля навчальних закладів. Через кілька років такі студенти, на жаль, матимуть зашлакованість кишківника, гострі форми гастритів та гастро-рефлюкс (коли шлунковий сфінктер дає збій)… Краще бути голодним, ніж спожити у свій організм небезпечний продукт з трансжирами. Іноді варто попити негазованої води, ніж перекушувати нездоровими харчами. Вода частково вгамовує голод: можна доїхати до дому і з‘їсти домашню страву. Речовини, яка б допомогла виключити з метаболізму та вивести трансжири з організму не існує…».

Дієтологиня каже, високий рівень споживання трансжирів збільшує ризики розвитку низки захворювань, серед яких гормональні порушення, цукровий діабет другого типу, ожиріння, онкології…

«Науково доведено, що трансжири призводять до збільшеного ризику смерті на 34%», — підсумувала моя співрозмовниця.

Схожі новини