Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На продуктовому ринку — квітнева вітамінізація: полуниця — 200 гривень, Малинівка з Умані - 250

На ринку сезонні тепличні овочі тримають стабільно високу планку, серед яких капуста — 60 гривень за кілограм

Фото авторки
Фото авторки

На календарі - середина квітня, а на продуктових ринках Львова стартував традиційний ажіотаж ранньої купівлі ходових продуктів до Великодніх свят. Продавці припрошують покупців придбати свіже м‘ясо на ковбаси, свіжу шинку та деякі види молочної продукції зараз (сир, можна заморожувати), аби за тиждень до свят не платити утридорога. Напередодні свят деякі популярні продукти подорожчають на 20−30%. Цього року продавці прогнозують подорожчання копченостей через ріст курсу долара, оскільки, як пояснюють, частину приправ та інвентарю для копчення купують за кордоном.

Журналіст «ВЗ» відвідала Привокзальний ринок, аби дізнатися ціни на сезонні товари.

Починаю з сезонної городини. Редиска — 25 гривень за пучок, 15−20 гривень треба викласти за пучок зеленої цибулі, пучок кропу чи петрушки — 10−15 гривень. Корінь селери — 20−25 гривень за штуку, корінь петрушки трохи дешевший — 10−15 гривень.

Тепличні овочі вдаряють неабияк по гаманці. Наприклад, розчарувала вартість помідора сорту Малинівка, яку вирощують в Умані Черкаської області - 250 гривень за кіло.

«За один помідор Малинівки треба заплатити майже 50 гривень, — обурилася постійна відвідувачка ринку, пенсіонерка Дарина. — Зважив продавець, а я відмовилася брати — дорого. Краще обійдуся!».

Є ще уманська Малинівка жовтого кольору — 300 гривень за кілограм. Продавці кажуть, попит на вітчизняну Малинівку геть поганий: ціна відлякує покупців.

На ринку є чимало помідорів з Туреччини, ціни в межах — 80−130 гривень за кілограм. Помідори чері - 170 гривень за кілограм, болгарський перець — 150, гострий перець — 350.

Є чимало яток, де продають овочі з Сокальських теплиць: огірки — 100 гривень за кілограм, сорту корнішон — 120−130. Молода капуста наразі дорога — 60 гривень за кілограм. Капуста гіршої якості - 55 гривень за кілограм.

З сезонних ягід та фруктів можна придбати заморську полуницю — з Туреччини, Греції, Іспанії. Закарпатської на ринках ще не має… Кілограм «привозної полуниці» — 170−220 гривень. Продавці з якими відверто спілкувалася не приховували, що смак полуниці не вражає солодкістю.

«Так собі, їсти можна…», — відповів продавець Іван Ярославович.

Іспанська лохина — 300 гривень за півкілограмову упаковку, або 600 гривень за кілограм. Яблука — 20−30 гривень за кілограм, цитрусові - до ста гривень за кілограм, гранати — 130 грн.

На прилавках продають екзотичний фрукт кумкват — 50 гривень за півкілограмовий лоток. Продавці припрошують урізноманітнити весняне вітамінне меню.

«Пані, купіть у мене кумкват — не пожалкуєте, — каже продавчиня Алла, яка дає куштувати плід. — В нас тут є один продавець — азербайджанець. Каже, що з'їдаєш чотири плоди і високий тиск знижується за 10 хвилин (особисто вдома спробувала, голова справді перестала боліти орієнтовно за цей час. Хоча в мене буває понижений тиск. — Авт.)».

Що це за фрукт? Кумкват — мініатюрні яскраво-помаранчеві плоди, схожі за формою до помідорів чері. На смак — як насичений апельсин. Походить кумкват із Південно-Східної Азії.

Овочі «борщового набору» не подорожчали: картопля — 25 гривень, морква та буряк — 20 грн, цибуля — 20, капуста старого урожаю — 20. На прилавках є чимало китайського часнику молодого урожаю — 160 гривень за кілограм.

У м’ясному секторі ринку не побачила напливу покупців. Приглядаються зазвичай до м‘яса, аби приготувати вечерю. Шинка свиняча — 220 гривень (подорожчала на 20 гривень упродовж місяця), свинячий фарш — 170 гривень, ребра — 180, сало — 250. Теляча шинка — 350 гривень за кілограм.

Схожі новини