Передплата 2024 ВЗ

У британських «торі» новий-старий клопіт — «реформатор» Фарадж

Аж 11% виборців Сполученого Королівства, кажуть соціологи, хочуть голосувати за партію Reform UK. Її «фішка» — боротьба з імміграцією

Відомий прихильник "Брексту" Найджел Фарадж виступає на конференції антиіммігрантської партії Reform UK у Лондоні. Фото theneweuropean.co.uk.
Відомий прихильник "Брексту" Найджел Фарадж виступає на конференції антиіммігрантської партії Reform UK у Лондоні. Фото theneweuropean.co.uk.

У правлячої зараз у Великій Британії Консервативної партії відбирає голоси не лише головна опозиційна сила, ліва Партія праці (лейбористи), а й Reform UK — політична сила, яку заснував один із провідних прихильників «Брексіту» Найджел Фарадж. Причина? Частина виборців «торі» вже не вірять, що ті впораються з потоком мігрантів, який «заливає» Сполучене Королівство, і шукають собі нових політичних кумирів.

Відомий євроскептик Найджел Фарадж у 2006—2016 роках був головою Партії незалежності Сполученого Королівства, був також депутатом Європейського парламенту, де завзято критикував Європейський Союз. А з березня 2019 року Фарадж очолив Партію Brexit, яка активно виступала за вихід Британії з ЄС.

Reform UK уже обійшла ліберальних демократів

Згідно з даними опитування соціологічної служби BMG, проведеного для видання The i, 43% британських виборців декларують зараз готовність голосувати за лейбористів, 27% - за консерваторів. А 11% виборців хочуть голосувати на парламентських виборах за партію Reform UK. Це найкращий результат цієї політсили за всю її нетривалу історію. Отже, партія Фараджа випередила традиційну третю силу британської політичної сцени, ліберальних демократів, яких підтримують зараз 10% виборців.

«Трохи понад рік тому рейтинги партії Reform UK були на низькому рівні, але зараз прем'єр-міністр Ріші Сунак має на своєму правому фланзі серйозний виклик, — зазначив представник BMG Роберт Стразерс. — Вражає те, що майже кожен п’ятий виборець, який 2019 року проголосував за Консервативну партію, зараз декларує намір підтримати політсилу Reform UK. У жовтні серед виборців „торі“ таких було лише 10%».

«Усе це не дивно, на жаль, — констатує один із депутатів Палати громад від Консервативної партії. — Імміграція швидко стає для багатьох виборців „торі“ головною проблемою. Якщо ці виборці вважають, що уряд, зокрема, прем'єр-міністр, не в змозі вирішити їхні проблеми, то шукають деінде».

Опитування також показало, що 63% респондентів вважають рівень імміграції до Великої Британії надто високим. Економічне зростання пріоритетом назвали 36% опитаних, а необхідність обмеження міграції - аж 37%. (Щоправда, серед виборців, які хочуть голосувати за «торі», відповідні цифри є іншими — 56 на 25 відсотків).

За прогнозами експертів, відтік виборців Консервативної партії до Reform UK може бути ще більшим, якщо Фарадж, який наразі є лише почесним президентом «реформаторів», вирішить стати повноцінним головою антиіммігрантської політсили.

Схожі новини