Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Слони» хочуть не Трампа, а Десантіса?

Як свідчать недавні опитування симпатиків Республіканської партії США, господарем Білого дому вони бачать не експрезидента, а губернатора Флориди

На виборах очільника Флориди 2018 року Трамп особисто підтримував Десантіса. Який може стати його конкурентом на президентських виборах 2024 року. Фото АР
На виборах очільника Флориди 2018 року Трамп особисто підтримував Десантіса. Який може стати його конкурентом на президентських виборах 2024 року. Фото АР

Відразу після проміжних виборів до Конгресу США експрезидент Дональд Трамп оголосив про свій намір узяти участь у президентських виборах 2024 року. Утім, не факт, що виклик демократу Джо Байдену кине саме Трамп.

Видання The Hill звертає увагу: останні опитування, проведені у США серед симпатиків республіканців, свідчать про те, що своїм кандидатом у президенти більшість з них бачить не Трампа, а нового-старого очільника Флориди Рона Десантіса. Перед проміжними виборами до Конгресу Дональд Трамп випереджав Рона Десантіса за популярністю, але після виборів усе змінилося.

Відразу кілька кандидатів до Палати представників і Сенату, яких особисто підтримував Трамп, вибори програли. Багато хто з впливових республіканців вважає, що саме Трамп винний у тих невдачах (адже просував разом зі «своїми» кандидатами непопулярний серед більшості американців наратив про «вкрадені» Байденом і демократами президентські вибори-2020). А відтак, частина «слонів» саме Трампа вважає винним у тому, що їм не вдалося відібрати у «віслюків» контроль над Сенатом. І що республіканська перевага у Палаті представників — лише кілька місць…

Десантіс може брати голоси «незалежних»

Водночас Рон Десантіс вибори губернатора Флориди впевнено виграв, обійшовши кандидата від Демократичної партії майже на 20% голосів. І це у штаті, де симпатиків демократів і республіканців приблизно порівну… Схоже, 44-річний Десантіс може брати голоси так званих незалежних виборців (тобто таких, які можуть проголосувати як за «слонів», так і за «віслюків»), що робить його вельми конкурентним кандидатом на президентських виборах.

Як зазначає The Hill, «після проміжних виборів, на яких губернатор Флориди легко переміг свого суперника, ситуація змінилася». І ці зміни можна побачити у результатах кількох соціологічних опитувань після недавніх виборів до Конгресу США. Зокрема, за даними опитування на замовлення республіканської асоціації Club for Growth, у штатах, де «праймеріз» (внутрішньопартійні вибори, що визначають кандидата в президенти) відбуваються раніше, ніж в інших, ДеСантіс суттєво випереджає Трампа.

У Айові рейтинг Десантіса серед симпатиків республіканців на 11% вищий, а у Нью-Гемпширі - на 15%. Лідирує Десантіс також у Техасі, густонаселеному штаті, який має важливе значення під час «праймеріз».

За даними опитування республіканців Техасу, 43% симпатіків партії у цьому штаті воліють бачити своїм кандидатом у президенти Рона Десантіса, а 32% - Дональда Трампа.

А у Трампа великий антирейтинг

Про популярність губернатора Флориди свідчать також результати опитування на замовлення британського видання The Economist.

Десантіса як кандидата в президенти США бачать зараз 46% опитаних симпатиків Республіканської партії, тоді як Трампа — 39%. Опитування The Economist також виявило ще одну слабкість колишнього президента США: якщо Десантіса негативно оцінюють 37 відсотків американських виборців (усіх — і республіканців, і демократів, і «незалежних»), то Трампа — аж 52 відсотки. У випадку зі симпатиками Республіканської партії розклад є таким: Десантіса негативно оцінюють 14% опитаних, а Трампа — 25%.

Справи експрезидента розслідуватиме спецпрокурор

А тим часом генеральний прокурор США Меррік Ґарленд призначив спеціального зовнішнього прокурора Джека Сміта, — щоб той узяв на себе розслідування справ, у яких фігурує експрезидент Дональд Трамп. За словами Ґарленда, саме Сміт контролюватиме розслідування щодо вилучення Трампом секретних документів, які він після того, як покинув Білий дім, узяв до своєго маєтку на Флориді, а ткож щодо незаконного втручання Трампа у процес передачі влади після президентських виборів 2020 року. Джек Сміт має великий досвід. Працював раніше за республіканської і демократичної адміністрацій, а також був прокурором у справах про воєнні ові злочини, які розглядала Спеціальна судова палата щодо Косова у Гаазі (Нідерланди).

«Ураховуючи заяву експрезидента Трампа про те, що він буде кандидатом у президенти на майбутніх виборах, і висловлений намір чинного президента Байдена також бути кандидатом, я вирішив, що в інтересах суспільства маю призначити спеціального прокурора», — пояснив Ґарленд. За його словами, саме Сміт вирішуватиме, причому незалежно від федеральної прокуратури, висувати екс-президенту Трампу звинувачення чи ні.

Схожі новини