Передплата 2024 «Добра кухня»

«Талібан» знову захоплює Афганістан

Кундуз, через який іде контрабанда наркотиків у держави Середньої Азії, контролюють таліби

Американське посольство в Афганістані закликало громадян США негайно покинути цю азійську державу. Мовляв, там небезпечно, а «з огляду на кількість співробітників посольства його можливості з надання допомоги громадянам США значно обмежені, навіть у Кабулі». Схоже, у Вашингтоні не виключають, що вже найближчим часом радикальний ісламістський рух «Талібан», війська якого захопили столиці щонайменше шести афганських провінцій, встановить контроль і над самим Кабулом. За словами речника Пентагону Джона Кірбі, безпекова ситуація в Афганістані розвивається «у неправильному напрямі»… А таліби тим часом розвивають свій успішний наступ.

На думку оглядача інформаген­ції Reuters, США все-таки не втра­чають надії, що «Талібан» зупинить воєнні дії і розпочне пошук політич­них рішень урегулювання ситуації. Дня­ми Вашингтон відправив у Доху (Катар) спецпредставника Держдепартаменту з мирних переговорів у Афганістані. «Під час кількох зустрічей… Залмай Халілзад, завдяки зусиллям якого у лютому 2020 року було підписано угоду між „Таліба­ном“ і США, намагатиметься переконати своїх співрозмовників обмежити насиль­ство й укласти перемир’я», — повідомили у Держдепартаменті.

Але, схоже, завдяки останнім успі­хам таліби вже впевнені, що незабаром візьмуть під свій контроль увесь Афга­ністан. За таких умов малоймовірно, що «Талібан» сяде за стіл переговорів із чин­ним афганським урядом… Речник «Та­лібану» заявив у ефірі телеканалу «Аль-Джазіра», що жодної угоди з Кабулом про припинення вогню немає. І застеріг Вашингтон від військового втручання у ситуацію в Афганістані.

А ця ситуація для чинного афгансько­го уряду дуже тривожна. На початку сво­го наступу бойовики «Талібану» захопили сільські райони на півдні й заході Аф­ганістану, а також ключові прикордон­ні пости. Зокрема, «Талібан» установив контроль над містом Зарандж, столицею південної провінції Німруз. А згодом талі­би здобули п’ять міст на півночі Афганіс­тану, зокрема Кундуз, столицю не лише однойменної провінції, а й контрабан­ди наркотиків до держав Середньої Азії. Тепер саме «Талібан» контролюватиме героїновий «контрабас», із чого матиме величезні прибутки… Кундуз також нази­вають «воротами до районів на північно­му заході Афганістану, багатих на родо­вища корисних копалин».

«Афганські сили мають потенціал для боротьби з бойовиками», — вважає реч­ник Пентагону. Але наразі ця «боротьба» не є успішною. Урядові війська намага­ються повернути контроль над деякими населеними пунктами, де-не-де три­мають оборону в казармах, начебто ще утримують аеропорт Кундуза. Урядовим військам допомагають американські лі­таки, які завдають ударів по позиціях та­лібів. Але стратегічна ініціатива, як і рані­ше, належить руху «Талібан».

Нагадаємо, у квітні президент США Джо Байден повідомив, що з 1 травня Вашингтон розпочне виведення свого військового контингенту з Афганістану, що має завершитися до 11 вересня.

Байден тоді підкреслив, що з Афганіс­тану будуть виведені не лише 2500 аме­риканських військових, а й близько 7000 вояків із інших країн НАТО.

Чи передбачали у Вашингтоні, що піс­ля виходу американців і їхніх союзників по НАТО «Талібан» перейде у наступ? І що влада в Афганістані знову може перейти до радикальних ісламістів? Напевно, так. Але у Вашингтоні вирішили не зважати на цей ризик. Чому? По-перше, багато­річна присутність у Афганістані коштува­ла США надто дорого. За майже 20 ро­ків у Афганістані загинули понад 2200 солдатів США, близько 20 тисяч були по­ранені. Операція в Афганістані кошту­вала американському бюджету близько трильйона доларів…

А по-друге, у Вашингтоні вважають, що прихід до влади «Талібів» створить проблеми не так США й Заходу в ціло­му, як найближчим сусідам Афганістану. А серед них не лише Узбекистан, Таджи­кистан і Туркменистан, які таліби розгля­дають як об’єкти для своєї подальшої експансії, а й Китай. Там у Синьцзян-Уйгурському автономному районі, який межує, зокрема, з Афганістаном, живуть мусульмани — уйгури. Хтозна, може, та­ліби вирішать захистити їх від китайських репресій?

Пекін наразі уважно приглядається до ситуації в Афганістані, а от Москва вже змушена це «розгрібати». До дер­жав Середньої Азії, що межують із Афга­ністаном, потягнулися афганські біжен­ці. Лідери цих держав уже звернулися до Кремля по допомогу, а лідери «Талі­бану» вже приїжджали до Москви на пе­реговори… Чи вдасться Кремлю їх ути­хомирити? Не факт. Американці теж сподівалися, мабуть, що таліби вести­муть із чинним урядом Афганістану пе­реговори. А якщо й захоплять владу, то зроблять це вже після виходу американ­ських військ із Афганістану, аби Вашинг­тон «не втратив обличчя». Але запальні лідери «Талібану» вирішили так довго не чекати…

Читайте також: В Афганістані застрелили менеджера радіостанції, а журналіста викрали

Схожі новини