Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У центрі Сіетла – зона, «вільна від поліції»

Про життя у кварталах, захоплених демонстрантами, розповів репортер американської газети New York Post

«Організований протест Капітолійського пагорбa» (абревіатура англійською — CHOP) — захоплена й контрольована лівими радикалами зона у центрі Сіетла, столиці розташованого на північному заході США штату Вашингтон. Під час протестів у Сіетлі, приводом до яких стала загибель у Міннеаполісі 46-річного наркомана й рецидивіста, афроамериканця Джорджа Флойда, демонстранти оточили відділок поліції і знищили кілька її автівок. Після сутичок правоохоронці відступили, а учасники протестів оточили кілька кварталів Сіетла бетонними блоками. Захоплену територію спочатку назвали «Автономна зона Капітолійський пагорб», а потім — CHOP. Правоохоронців до «вільної від поліції» зони ці «внутрішні терористи», як назвав їх президент США Трамп, не пускають.

Дональд Трамп відреагу­вав на створення «вільної від поліції» зони дуже різко. «Внутрішні терористи захопили Сіетл, керовані радикальними лі­вацькими демократами, — напи­сав республіканець Трамп у соцмережі Twitter (маючи на увазі політиків Демократичної партії). — Закон і порядок!». Але віднови­ти їх у Сіетлі Трампу не вдалося, тому що керівники міста й штату Вашингтон стали на бік… ради­калів із СНОР. Мер Сіетла Джен­ні Дуркан заявила, що будь-яка спроба вгамувати протести буде неконституційною, а Трамп не­хай «повертається до свого бун­кера» (за інформацією деяких ЗМІ, під час протестів 29 травня у Вашингтоні Трамп начебто від­сиджувався у бункері в Білому домі). А губернатор Вашингто­ну Джей Інслі відповів Трампові так: «Армія — для захисту амери­канців, а не слабкостей невпев­неного президента». У відповідь Трамп пригрозив: «Якщо не по­вернете місто, це зроблю я. Це не забава. Жахливих анархістів треба якнайшвидше стримати». Але віз, тобто СНОР, і досі там…

На «вільній від поліції» тери­торії у центрі Сіетла анонімно побував американський журна­ліст Енді Нго.

Свої пригоди описав у газе­ті New York Post. «Я щодня дві­чі входив у зону, вдень і увечері, залишаючись допізна», — пише Нго. Спав і приймав душ жур­наліст поза межами CHOP. Аби його не впізнали, Нго весь час носив маску.

Протягом п’яти діб, повідо­мив репортер, він був свідком анархії, хаосу й брутальної зло­чинності. За словами Нго, від мо­менту створення CHOP кількість злочинів у цих кварталах Сіет­ла значно зросла. Зокрема, дня­ми у перестрілці поранень за­знали двоє чоловіків, один із них помер, інший у лікарні. «Підозрювані втекли й досі на свобо­ді», — повідомила поліція Сіетла. Нещодавно вона затримала чо­ловіка, який вийшов із CHOP, — за сексуальне насильство над глу­хонімою жінкою… Як пише Нго, посилаючись на керівницю полі­ції Сіетла Кармен Бест, у відділ­ку, що розташований найближче до CHOP, екстрених викликів по­більшало зараз утричі.

У зоні, пише Нго, одночасно перебувають від кількох сотень до близько 10 тисяч осіб, залеж­но від часу доби. Чимало з «гро­мадян» зони озброєні й «контролюють» район Капітолійського пагорба. Ці «патрульні» носять на одязі емблеми, що вказують на належність до зброярського клубу Puget Sound John Brown, воєнізованої групи лівих ультра­радикалів. «Попри зв’язки групи з брутальним екстремізмом, її озброєні члени «захищають жи­телів зони», — пише журналіст. «За відсутності законної влади на вершину забралися ті, хто ви­користав силу й залякування». Нго наводить приклад репера, який має сценічне ім’я Раз Сай­мон: уночі чоловік блукає вули­цями зони з групою озброєних осіб. Цей музикант має кримі­нальне минуле, був заарешто­ваний за жорстокість щодо ді­тей.

Усі будівлі у CHOP розмальо­вані спреєм. Окрім Black Lives Matter («Чорні життя важливі», головне гасло учасників «флой­дівських» протестів), на стінах будинків фігурує також скоро­чення A.C.A.B, тобто All Cops Are Bastards («Усі копи — покидь­ки»). У зоні, пише Нго, розпо­всюджують «ідеологічні» бро­шури. «Одна з них дає вказівки щодо використання проти по­ліції „живих щитів“ і створення „бомб“ за допомогою лампочок і фарби. Інша брошура містить короткі нариси про те, чому по­ліцію, капіталізм і державу тре­ба знищувати усіма можливими засобами, у тому числі насиль­ницькими». Нго наводить таку цитату з брошури: «Наша знева­га до ЗМІ невіддільна від нашої ненависті до всього світу».

Досвід радикалів із Сіетла переймають їхні колеги зі сто­лиці США, Вашингтона. Дня­ми учасники «антирасистських» демонстрацій встановили по­близу Білого дому загорожі, що мають стати кордонами Black House Autonomous Zone, тоб­то «Автономної зони Чорного дому»…

А тим часом…

У США тривають напади на історичні пам’ятники. У Вашингтоні учасники протестів намагалися скинути пам’ятник Ендрю Джексону, сьомому президенту Сполучених Штатів. Уже накинули на статую мо­тузки, але поліція, застосувавши сльозогінний газ, завадила.

Музей природознавства у Нью-Йорку, перед будівлею якого стоїть статуя іншого президента, Теодора Рузвельта, хоче її прибрати. Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо погодився. Мовляв, монумент відображає ганебну «расову ієрархію» (поруч із вершником Рузвельтом — піші інді­анець і афроамериканець). Як інформує New York Post, деякі депутати міськради вимагають прибрати з ратуші пам’ятник президенту Тома­су Джеферсону, автору Декларації незалежності. Джеферсон мав ді­тей від своєї рабині, тож йому закидають її сексуальну експлуатацію. У Нью-Йорку демонстранти хотіли повалити статую Христофора Колум­ба — через злочини першовідкривача Америки щодо її корінного насе­лення й участь у работоргівлі.

Схожі новини