Передплата 2024 ВЗ

По російському «Потоку-2» — американськими санкціями

Під прицілом Держдепу США швейцарська компанія Allseas, якій «неможливо знайти заміну»

У Москві й Берліні про газо­провід «Північний потік-2» говорять останнім часом як про доконаний факт. Мовляв, хто би що не робив і не казав, а новий «Потік» дном Балтій­ського моря, в обхід України й Польщі, до кінця 2019 року буде збудовано. І раптом… Лист посла США в Німеччині Річарда Гренела, який той розіслав по західних концер­нах, задіяних у будівництві газопроводу, справив ефект бомби, що розірвалася. Пан Гренел вельми дохідливо роз’яснив: «Лист нагадує, що кожна фірма, яка співпрацює з російським сектором екс­портних енергетичних тру­бопроводів, наражається на санкції Сполучених Штатів».

Як розповів німецькій газеті Bild речник американсько­го посольства в Берліні, «лист посла треба розглядати не як погрозу, а як чітку декла­рацію політики США». А Річард Гренел продовжив свій «лікнеп» в інтерв’ю іншій німецькій газе­ті, Rheinische Post. «Проблема „Північного потоку-2“ у тому, що це не економічний проект, — на­голосив, зокрема, посол США у ФРН. — Його розробили лише для того, щоб створити альтер­нативний маршрут транспор­тування російського газу в Єв­ропу, який не проходить через Україну». Пан Гренел також за­питав: «Чи хочуть європейські уряди стати більш залежними від Росії, яка використовує хіміч­ну зброю, щоб убити політично­го опонента в Європі? Яка втор­глася до суверенної держави і незаконно анексувала її терито­рію? Путін чітко заявив, що хоче припинити транзит російського газу через Україну. Два проек­ти, які дадуть йому змогу зроби­ти це, — „Північний потік-2“ і „Ту­рецький потік-2“. Ці два проекти разом роблять транзит росій­ського газу через Україну прак­тично зайвим».

Про те, що наміри Вашинг­тона, про які нагадав Бренел, є цілком серйозними, повідомило авторитетне німецьке бізнес-видання Handelsblatt.

Газета написала: Державний департамент США розробляє план запровадження санкцій проти деяких високотехнологіч­них європейських компаній, які беруть участь у будівництві «Пів­нічного потоку-2». За даними Handelsblatt, американці взяли «на мушку», зокрема, компанію Allseas Group, штаб-квартира якої у Швейцарії, та італійську компа­нію Saipem. Вона вже виконала свою роботу за контрактом «По­току-2», натомість у Allseas 90% такої роботи ще попереду.

Експерти, яких цитує Handelsblatt, в один голос стверджують: якщо американ­ці вдарять санкціями по компа­нії Allseas, то влучать у «серце» проекту «Північний потік-2», — оскільки «знайти адекватну за­міну цій фірмі неможливо, і жод­ного плану В немає».

Як пише Handelsblatt, німець­кі дипломати, зокрема глава МЗС Гайко Маас, намагаються вплинути на адміністрацію пре­зидента США Дональда Трам­па. Аргументи такі самі, як і рані­ше: мовляв, «Північний потік-2» — суто економічний проект, ме­тою якого є забезпечити Європу енергоносіями… «Справи євро­пейської енергетичної політи­ки мають вирішуватися у Євро­пі, а не в США», — наголосив пан Маас на новорічному прийнятті Східного комітету німецької еко­номіки (лобіює інтереси компа­ній, що торгують з Росією та ін­шими країнами Східної Європи).

Утім, у Німеччині звучать і тверезі голоси на тему «По­току-2». «До кінця 2019 року з’явиться газопровід, який про­суває Кремль. „Північний по­тік-2“ буде для Росії корисним у політичному сенсі, а можли­во, також у військовому, — за­стерігає авторитетна Frankfurter Allgemeine Zeitung. — Доходи від експорту газу необхідні Росії, тому сьогодні вона не може піти на тривале загострення кон­флікту з Україною, адже він би загрожував транзиту російсько­го газу українською територі­єю. У нерівній битві, яку Кремль нав’язав Києву, цей транзит є таким собі страховим полісом».

На жаль, інтереси України чи навіть Польщі, яка разом із ФРН є членом ЄС і НАТО, орієнтова­ний на Москву великий німець­кий бізнес до уваги не бере. На зустрічі з Маасом представники Східного комітету німецької еко­номіки наголосили: їхнім компа­ніям необхідний дешевший газ із РФ, тому газопровід «Північ­ний потік-2» треба добудувати… Утім, іще не вечір. Санкції США, про які нагадав американський посол у Берліні, здатні якщо не повністю зупинити цей путін­ський проект, то значно відтер­мінувати його реалізацію.

А тим часом…

Як інформує портал BiznesAlert. pl, Румунія, яка з 1 січня головує у ЄС, пришвид­шить роботу над впроваджен­ням норм, які можуть значно ускладнити побудову «Північно­го потоку-2». Ідеться про онов­лення газової директиви: вона має гарантувати, що роботу всіх нових газопроводів на терито­рії Євросоюзу, зокрема мор­ських, регулюватимуть правила ЄС. Якби такі норми впровади­ли, РФ мусила би пустити до своєї труби інших постачальни­ків газу, і тоді «Потік-2» уже не зміг би транспортувати до ФРН стільки російського газу, аби повністю «вбити» український транзит.

Схожі новини