Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові знищили ще одну старовинну аптеку!

Цього року аптеці #38 на вул. Київській, 23 виповнилося би 110 років

Такий вигляд має приміщення аптеки тепер. Фото Анатолія Гурина.
Такий вигляд має приміщення аптеки тепер. Фото Анатолія Гурина.

Їдучи у маршрутці вулицею Київською, побачила у вікно, що від старовинної аптеки #38 «залишилися ніжки та ріжки». Замість історичних меблів, столярки та решіток — євровікна і євродвері, всередині голі поремонтовані стіни…

Аптека на вул. Київській, 23 ще залишалася однією з небагатьох історичних осередків фармації, що вціліли від навали сучасних орендарів і власників.

Краєзнавець, екскурсовод інтерактивного музею D.S. «Таємна аптека» Анатолій Гурин розповів «ВЗ», що аптеці по вулиці Київській, 23 цього року якраз би було 110 років. Її відкрили у 1914-му і мала вона назву «Під Святим Яном». Там не лише продавали готові ліки, а був і рецептурний відділ, де готували ліки на замовлення. Фармацевти використовували століттями перевірені рецепти. Там були добре збережені давні меблі, автентичні плитка.

Такий ще донедавна вигляд мав фасад старовинної аптеки. Фото Prozorro.sale
Такий ще донедавна вигляд мав фасад старовинної аптеки. Фото Prozorro.sale

«Я бачив, що там щось перебудовується. Цей процес вже йде, напевно, з пів року, — розповів Анатолій Гурин. — Мені вдалося зайти туди, коли ще тільки починали ремонт. Запитав, що там буде, то казали що аптека. Запропонував свої послуги, щоб десь створити хоча б невеличкий куточок з інформацією про аптеку та її власників. Обіцяли передати власникам мій телефон. Але ті не телефонували. Працівники нічого про власників мені не сказали. Я пробував ще зайти туди, але жодного разу там не було відкрито. Востаннє це було десь місяць тому. Минулого року я просив адміністрацію нашої мережі аптек „D.S.“ вивчити можливість, щоб наша мережа взяла цю старовинну аптеку в оренду. Вони спілкувалися з тодішньою завідувачкою аптеки № 38. Але відповідь була негативна, бо ми поруч маємо дві аптеки: на Київській і на Степана Бандери. Вчора я знову там був. Всередину не попав, було зачинено і видно що закінчують ремонт: заливають бетонні східці при вході. Вже встановили частину меблів сірого кольору, такі як для аптеки, але подібні мають і магазини косметики…».

В аптеці були добре збережені давні меблі, автентичні плитка. Фото Твоє місто.
В аптеці були добре збережені давні меблі, автентичні плитка. Фото Твоє місто.

В управлінні комунальної власності Львівської міської ради нам повідомили, що ситуація з аптекою не змінилася. У травні 2021 року на сесії Львівської міськради ТзОВ «Аптека № 38» продовжили договір оренди ще на три роки, а попередній наказ управління комунальної власності про проведення аукціону скасували. Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко, виступаючи з трибуни сесії, закликав зберегти старовинну аптеку. Як йшлося у пояснювальній записці до відповідної ухвали, ТзОВ «Аптека № 38» «перебуває в переліку підприємств, установ та організацій, що надають соціально важливі послуги населенню Львівської МТГ, тож має право на продовження договору без проведення аукціону».

Що маємо зараз? Як бачимо, ніхто такими «дрібницями», як збереження історичної цінності аптеки не мастить собі голову. А от куди поділися історичні меблі, аптекарський посуд? Питання риторичне…

Довідка «ВЗ»

Анатолій Гурин розповів історію аптеки «Під Святим Яном»:

Відкрив її у 1914 році, якраз перед Першою світовою, львівський аптекар, фармацевт Віктор Левицький. У 1920-ті роки власником був Францишек Крижановський, він з відомої у Львові родини аптекарів. Пізніше здав її в оренду, а у 1937 році і продав — Ядвізі Грациль. У період радянської влади вона була власницею аптеки. До наших днів аптека дійшла як державна аптека номер 38. Вона єдина в цьому районі мала рецептурний відділ і багато хворих користувалися її послугами. Чому знову нищиться історія аптечної галузі?"

Схожі новини