Передплата 2024 ВЗ

На Голосківському цвинтарі будуватимуть «другий крематорій»

Визначили найкращу проєктну пропозицію для львівського місця скорботи

Журі Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращу проєктну пропозицію будівлі львівського крематорію визначилося з переможцем. Ним став авторський колектив архітекторів родом із Маріуполя, які зараз працюють у Берліні та мають досвід роботи у провідних європейських архітектурних бюро. Про це повідомив під час брифінгу головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За його словами, об’єм крематорію вирішений у вигляді одноповерхової споруди, оздобленої цеглою. Дзеркальним відображенням цієї споруди є об’єм колумбарію (місце, де захоронюють урни з прахом). Між крематорієм і ко­лумбарієм — відкрита площа. Також передбачено внутрішній дворик, залу прощання, техніч­ну зону тощо. У проєкт заклада­ли рішення щодо екологічності, зокрема використання місце­вих будівельних матеріалів, еле­ментів альтернативної енерге­тики та повторне використання дощової води. Коломєйцев на­голосив, що проєкт, крім ра­ціональності, дуже цікавий ху­дожньо. Переможець отримає грошову винагороду у 160 тисяч гривень і право на розроблення проєктної документації об’єкта.

Технічне завдання проєкту передбачає дві печі. Одна пра­цюватиме постійно, друга буде резервною. Такі печі, як прави­ло, працюють цілодобово. Час прийому однієї поховальної процесії (прощання, спалюван­ня тіла тощо) займатиме 30−40 хвилин.

Як повідомив директор де­партаменту ЖКГ Львівської міськради Олександр Оди­нець, визначено тільки пере­можця архітектурного конкур­су, а для того, щоб отримати якісний проєкт, потрібно що­найменше п’ять місяців. Зараз починають виготовлення про­єктно-конструкторської доку­ментації. Чиновник зазначив, що будувати крематорій міс­то може або за власні бюджет­ні кошти, або шукати інвестора. Однак нинішнє законодавство не дозволяє залучати інвесто­ра для таких споруд. Незабаром очікують внесення змін у закон про похоронну справу, і, можли­во, участь інвестора дозволять. У будь-якому випадку інвестор визначатиметься на конкурсі.

Як розповіли «ВЗ» у пре­сслужбі Львівської міськради, крематорій будуватимуть на території Голосківського кла­довища (це єдиний цвинтар, де ще можна захоронювати). Нещодавно місто надало там земельну ділянку — спеціально для цього будівництва. Однак вона не там, де вже сорок ро­ків стоять руїни недобудовано­го крематорію, а в іншому місці цвинтаря. Ще на початку 1980-х у Львові мали амбітні плани побудови крематорію, вклали купу бюджетних грошей, зве­ли стіни. Але пізніше будівни­цтво заморозили — через кри­зу 90-х і непопулярність самої ідеї кремації серед релігій­них львів’ян. Що робити із цим довгобудом, наразі чиновники не знають…

У Львові ще не знають, у скільки буде обходитися кре­мація покійного у майбутньо­му крематорії. Усе залежить від вартості самого проєкту, будів­ництва, позиції інвестора тощо. Скільки коштує кремація помер­лого в інших подібних закладах? Наразі в Україні є три кремато­рії: у Києві, Харкові та Одесі. Як ідеться на сайті Київського кре­маторію, кремація померлого у стандартній домовині коштує 445 грн, у спеціальній домовині — 490 грн. Прискорена кремація для позачергової видачі урни з прахом (протягом восьми го­дин), за погодженням з адміні­стратором — 1830 грн.

На цьому етапі можна забра­ти урну з прахом додому або ж залишити на зберігання в кре­маторії. Якщо ж родичі помер­лого хочуть захоронити урну в колумбарії, то влітку це обі­йдеться у 290 грн, взимку — 364 грн. Продаж місця під майбутнє поховання в колумбарії — 1656 грн. Для любителів траурної «екзотики» є така процедура, як «розвіювання праху» кремова­ного. Вона коштує 96 грн. Вклю­чає в себе отримання пакета з прахом в урносховищі згідно із нарядом-замовленням і розві­яння його на спеціальній дільни­ці довжиною 500 метрів.

Усі ці послуги не враховують звичної у таких випадках під­готовки тіла покійного до кре­мації, проведення обряду по­ховання у ритуальному залі та безлічі інших послуг, які всі ра­зом потягнуть на кругленьку суму. Офіційно, звичайно. Бо, як розповідають експерти, лише одна «кремація з подякою» обі­йдеться у Київському крематорії у 12 тисяч гривень.

Читайте також: Два львівські кладовища розширять на понад 10 гектарів

Схожі новини