Передплата 2024 «Добрий господар»

Провокатори, які закликали «брати мадярів на ножі», були агентами Москви

За свою брудну роботу отримали на банківську картку російські рублі в еквіваленті 500 доларів

У Дніпрі місцеві правоохоронці затримали трьох осіб, причетних до фізичних погроз на адресу жителів закарпатського містечка Берегова, представників угорської національної меншини. У ніч із 2 на 3 травня, пересуваючись автомобілем, ці типи розклеювали на будинках і парканах закарпатців листівки, де погрожували «мадярам» розправою.

У ксенофобських закликах із жовто-синьою символікою було сказано таке (орфографію збе­режено): «Мадярів на ножі!!! Геть з українЬскої землі! Дає­мо вам один тиждень і почне­мо труїти як щурів! Слава нації! Смерть ворогам!!!». Як видно, автори цієї провокаційної лис­тівки маскувалися під україн­ських радикалів. Щоправда, зробили граматичну помилку у своїх написах…

За даними СБУ, двома зло­вмисниками є переселенці з Лу­ганська, третій — житель Бе­регова. Їх ідентифіковано за записами з камер відеоспос­тереження. Встановлено, що після виконаного завдання на платіжну картку одного з «наці­оналістів» надійшов «гонорар» у російських рублях, еквівалент­ний 500 доларам.

Провокаторів доставляють до Берегова для проведення слідчих дій, місцевий суд має обрати їм запобіжний захід. У помешканні одного з них зна­йшли портрет молодого Путі­на. Санкція частини другої стат­ті 161 Кримінального кодексу України, за якою звинувачують затриманих («порушення рівно­правності громадян залежно від їх національної належності, по­єднані з погрозами»), передба­чає до п’яти років позбавлення волі.

Це вже не перша антидер­жавна витівка українофобів на Закарпатті, спровокована ро­сійськими спецслужбами. У лютому 2018-го зловмисники підпалили в Ужгороді офіс Това­риства угорської культури, що викликало напругу в угорсько-українських міждержавних сто­сунках. Як з’ясувалося згодом, паліями виявилися громадяни Польщі, члени радикальних ор­ганізацій, яких на цю провока­цію підбив німецький журналіст, близький до російського право­екстремістського філософа Ду­гіна…

А тим часом…

Затримано і оголоше­но підозру жителю Закар­паття, який у соцмережах закликав відокремити цей регіон від України. За по­сягання на територіальну цілісність і недоторканість нашої держави провокато­ру загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі.

Схожі новини