Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Продавці американської мрії

Правоохоронці України та США викрили наймасштабнішу аферу, пов’язану із Green Card

Реалізацією мрій і надій назвали урядовці США проект Green Card, який давав змогу громадянам інших держав безкоштовно виїхати до Сполучених Штатів Америки та працювати і жити там на законних підставах. Для отримання таких можливостей слід було лише виграти “зелену карту” в лотерею. В Україні протягом останніх десяти років, встановили правоохоронці, діяло транснаціональне злочинне угруповання, яке побудувало шахрайську індустрію на лотереї Green Card.

Розслідувати діяльність злочинного транснаціонального угруповання почали одночасно право­охоронці США та України. Оскільки осередок злочинного угруповання діяв у Тернополі, в Україні цю справу доручили розслідувати співробітникам УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) УМВСУ в Тернопільській області. Убозівці з’ясували, що штабом шахрайської організації стала потужна комерційна структура “Гермес”. За своїм статутом, ця фірма мала надавати клієнтам туристичні послуги. Проте вся рекламна політика “Гермеса” будувалася на сприянні в еміграції до США.

Зловмисники з “Гермеса” нелегально зібрали величезну базу персональних даних громадян України. Особисту інформацію з фото­графія­ми десятків тисяч українців або купували, або викрадали в державних органах та установах. У подальшому від імені людей, які про це навіть не здогадувалися, зловмисники брали участь в щорічних розіграшах лотереї Green Card.

Хоча участь у лотереї безкоштовна, а уряд США не уповноважував жодну комерційну структуру бути своїм посередником в Україні, працівники “Гермеса” ледь не легально продавали коди виграшу за ціною від 4500 до 12 тисяч доларів. Люди, як правило, погоджувалися платити такі гроші за можливість виїхати до США та отримати там роботу. Тим, у кого не було необхідних грошей, зловмисники пропонували взяти кредит у спеціально створеній при “Гермесі” кредитній спілці. Для отримання кредиту людина мала заставити своє майно. Не встигав черговий щасливчик здійснити свою мрію та виїхати до США, як зловмисники з допомогою групи спеціально підібраних адвокатів і корумпованих правоохоронців та суддів відбирали у жертви все її майно. З часом філіа­ли “Гермеса” відкрилися чи не в усіх регіонах України, отож статки шахраїв зросли до сотень мільйонів доларів.

Ошукуванням жертв в Україні діяльність транснаціонального шахрайського синдикату не завершувалася. У Сполучених Штатах Америки, ніби знущаючись з націо­нальних почуттів українців, злов­мисники відкрили свій філіал під назвою “Діаспора”. Коли власники “зеленої карти” прибували у США, їх зустрічали люди з “Діаспори”. Вони забирали у новітніх американців міграційні документи та влаштовували на низькооплачувану роботу. Фактично, українці за океаном ставали рабами. Якщо хтось із них намагався обурюватися, такому нагадували, що в Україні у нього залишилися родичі, які можуть передчасно померти...

Американські правоохоронці вже встановили понад дві сотні потерпілих у цій справі, які перебувають у США. Проте вилучені в офісі “Гермеса” документи свідчать, що жертвами шахрайської оборудки стали десятки тисяч громадян України. В Україні наразі встановлено, повідомив заступник начальника ГУБОЗ МВС Віталій Стрижак, десять осіб, які були активно залучені до шахрайської схеми. Двом із них вже оголосили про підозру.