Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Слідчі досі не знають, що саме вибухнуло на базі львівського «Беркута»...

«Беркутівці» твердять: вибух пролунав після того, як вони вирішили всім загоном перейти на бік народу

Учора керівництво прокуратури Львівської області провело брифінг. Журналістам розповіли про хід розслідування справи щодо вибуху, який пролунав 20 лютого цього року на базі львівського спецзагону міліції “Беркут”. В епіцентрі вибуху двоє бійців спецзагону, Роман Кизик і Назар Мирка, загинули. Розслідування більшості справ, порушених проти “беркутівців”, не завершено до сьогодні. “Львівська” справа не стала винятком. Слідчі навіть не знають, що саме вибухнуло в зброярні бази “Беркута”...

Під час проведення досудового розслідування, відзвітував прокурор Львівської області Микола Гошовський, слідчі опитали понад 200 свідків, провели 14 обшуків та чимало експертиз. На жаль, головна — комплексно-пожежна експертиза, так і не спромоглася вказати, що саме вибухнуло в зброярні “Беркута”. Можливо, тому, що її проводили фахівці Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУ МВСУ у Львівській області? Тобто люди з міліцейськими погонами.

Розслідування справи про “підпал” від самого початку викликало чимало запитань. Огляд місця події, скажімо, слідчі та експерти провели лише через півтори доби після вибуху. За цей час на території бази побували сотні людей, кожен з яких мав можливість знищити сліди злочину. Хоча під час вибуху загинули двоє правоохоронців, резонансну справу чомусь доручили розслідувати не прокуратурі, а... Франківському райвідділу міліції Львова! Лише після того, як один зі свідків у справі звинуватив у трагічних подіях керівництво спецзагону, у червні цього року, справу передали слідчим прокуратури області.

Працівники прокуратури одразу поставили під сумнів висновки міліцейських експертів і долучили до досліджень причин вибуху фахівців столичного науково-дослідного інституту. Та поки експерти працюють, жодному тодішньому керівникові міліції, допитаному у справі, не оголосили про підозру. Отож люди, які гіпотетично могли бути причетними до трагічних подій на базі “Беркута”, можуть, коли їм заманеться, покинути терени України.

Під час допитів, розповіли у прокуратурі, бійці “Беркута” вдалися до сенсаційних зізнань. Якщо вірити бійцям ліквідованого спецзагону, 20 лютого, за кілька годин до вибуху, вони всім загоном прийняли рішення перейти на бік Майдану та дати присягу на вірність народові України. Чи не спробував хтось зірвати таку знаменну подію?..

Слідчі прокуратури розповіли також інші, не менш шокуючі подробиці розслідування цієї справи. Читайте про них докладніше незабаром.

Схожі новини