Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гуманітарний конвой як привид: то зникає, то виникає

Спочатку планували перетнути кордон на Харківщині, потім рушили на Луганськ

За мотивами історії з пересуванням так званого гуманітарного конвою з Росії можна комп’ютерний квест розробляти. Попри клятвенні запевняння кремлівських рупорів, що доставка вантажу відбуватиметься чітко за погодженням із Києвом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста, маршрут гуманітарної колони залишався таємницею, покритою російським мороком.

На всьому маршруті загадковий конвой з 280 «КамАЗів» то зникав, то знову з’являвся, то у повному складі, то роздвоювався. Карта руху колони вимальовувалася хіба що з повідомлень очевидців, які бачили білі «КамАЗи». У середу ввечері колона вкотре «розчинилася». До пропускного пункту на Харківщині вантажівки не дійшли. А вже у четвер зранку близько сотні білих «КамАЗів» виявили на авіабазі під Воронежем, звідки після нічлігу продовжили рух. Тільки з курсом не на Харківщину, а у напрямку до луганської частини кордону. Інформації, куди поділася решта колони, не було.

Агентство Associated Press повідомило, що гуманітарний конвой буцімто збирається перетнути кордон з Україною на ділянці, яку контролюють бойовики. Загроза такого сценарію очевидна. По-перше, неможливість проконтролювати, що за вантаж перевезли «миротворчі» «КамАЗи»: спальники, генератори і продовольство для мирного населення (як запевняли у російському МЗС), чи зовсім не мирну «гуманітарку» для бойовиків. По-друге, розподілом допомоги мав би займатися Червоний Хрест, а не терористи-мародери.

Поки так званий гуманітарний конвой намотував кілометри, усе ближче просуваючись до кордону з Україною (у четвер колона зупинилася за 20 кілометрів від пункту «Ізварине» на Луганщині), президент Порошенко не поспішав розмотувати клубок запитань, які накопичилися до нього щодо цієї загадкової «конвойної місії». Віддуватися за гаранта довелося то заступнику глави президентської Адміністрації Валерію Чалому, то порошенківському речнику Святославу Цеголку. Перший не втомлювався повторювати, що російська «гуманітарка» може перетнути український кордон лише за умови контролю, що у «КамАЗах», і перевантаження гуманітарної «посилки» на транспорт, орендований Червоним Хрестом. А пан Цеголко зробив офіційну заяву, в якій змалював три можливі сценарії розвитку подій. «Перший — пряме вторгнення Росії на територію України під приводом доставки гуманітарного вантажу. Другий — провокації з вантажем із високою ймовірністю агресії з боку Росії. Третій — допомога Луганську проходить через пункт пропуску, найближчий до цього міста. Наші митники, прикордонники та представники ОБСЄ зможуть просканувати вантаж на російсько-українському кордоні. Місія буде рухатись по території, яка під контролем бойовиків. А після прибуття до Луганська розподіляти допомогу серед мирного населення буде Червоний Хрест», — заявив речник Порошенка.

Під «гуманітарний» шумок активізувався путінський «політдесант» у Києві. Великого прориву їм, бачите, захотілося. Ось що написав на своїй сторінці у Facebook київський політолог-«путіноїд» (який частенько світиться на російському телебаченні) Ростислав Іщенко: «Не знаю, чи дійде ополчення до Києва самостійно, чи Путіну все ж доведеться послати армію в Україну. Найбільш розумним видається нанести головний удар по Харкову. На харківському напрямку Київ відносно слабкий. Розумію, в ополчення є сили лише на один удар і немає права на помилку з вибором напрямку. Одне можу сказати точно: зі стратегічної і гео­політичної точки зору час для наступу на хунту настав».

Думки експертів

Дмитро ТИМЧУК, координатор групи «Інформаційний спротив»

Обіцянки росіян робити усе строго за погодженням з Києвом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста виявилися брехнею. Вчергове переконалися: вірити Москві можуть лише найбільш наївні, та й те — недовго. Історія з «гуманітарною допомогою» від Путіна усе більше схожа на брудну провокацію Кремля. За нашими даними, одночасно до кордону з Україною росіяни перекидають додаткові артилерійські підрозділи. Що за черговий кривавий балаган влаштує Росія, залишається лише здогадуватися.

Петро ОЛЕЩУК, політолог

Стратегія Путіна — зробити гидоту і дивитися, дадуть у відповідь по морді чи ні. Як правило, по морді не дають, і тому робиться чергова гидота. Гуманітарний конвой — саме така чергова гидота, з розрахунком подивитися, що робитимуть у відповідь. За відсутності адекватної відповіді, нас чекає черговий виток ескалації. Згоду на свою пропозицію Путін може сприйняти виключно як слабкість і капітуляцію. Особисто відіслав би цю «гуманітарку» назад. Як допомогу від українського народу голодаючому від санкцій народу Росії.

Євген МАГДА, політолог

Путін намагається розширити коридор можливостей для впливу на ситуацію, не чекаючи на результати розслідування обставин загибелі «Боїнга-777». В його інтересах — постати перед світом у тозі миротворця. Хоча цивілізованому світові вистачає доказів збройного втручання Росії у ситуацію на Донбасі. Багато що сьогодні залежатиме від твердості української позиції і рішучості Заходу поставити Росію на місце. Боротьба навколо гуманітарного вантажу з маркою «Зроблено у Росії» — елемент великої зовнішньополітичної гри.

Схожі новини