Передплата 2024 «Добра кухня»

Отець Роман Соколенко: «Нехай вербова гілка принесе перемогу нашому народу»

За тиждень до Великодня святкується Вербна неділя. Коли Ісус Христос їхав верхи на віслюку, люди стелили на Його шляху пальмові гілки. Це поклало початок звичаю святити гілки

Оскільки пальмових гілок не маємо, то святимо вербові. Верба здавна шанована серед нашого народу, тому що вона першою сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості. Цьогорічне свято освячення вербної лози, як і Великдень, збіглося у християн всього світу. Чому цієї неділі в усіх церквах освячуватимуть гілки пальми і верби, що це свято означає для нас, журналісту “ВЗ” розповів отець Роман Соколенко із прес-служби Львівської архієпархії УГКЦ (на фото).

— Квітна неділя в наших богослужбових книгах та в народних звичаях має різні назви: «Неділя Цвітна, Шуткова, Вербна чи Вербниця», — каже отець Роман. — Усі ці назви пов’язані зі звичаєм благословляти й роздавати того дня в церкві пальмові чи оливкові галузки. Через брак пальмового чи оливкового віття в нашій країні ми маємо прадавній звичай використовувати гілки лози чи верби, бо вони навесні найшвидше розвиваються.

У давніх римлян пальмова гілка була символом пере­моги. Тому її несли в руках під час переможного походу. На люд­них ігрищах переможців також нагороджували пальмою як симво­лом перемоги.

З посвяченою лозою в нашого народу пов’язані різні дії. Посвяченої лози ніхто не нищив. Її ставили вдома за ікони або садили на городі. Нею благословляли худобу, коли перший раз виганяли на поле пасти. З посвяченою вербою господар обходив своє обійстя, щоб відігнати нечисту силу. Деякі навіть ковтали пуп’янки лози, «щоб горло не боліло». При виході з церкви у Квітну неділю люди легко вдаряли одне одного по рамені лозою, кажучи: «Не я б’ю, лоза б’є, за тиждень буде Велик­день». Так пригадували собі, що за кілька днів буде празник Пасхи.

Цьогоріч святкування празника Торжественного в’їзду Ісуса Христа в Єрусалим збігається одночасно в церквах східної та західної традиції, рівно ж як Великдень, що трапляється доволі нечасто. Нехай цей знак Божої любові та Його милосердя, котрий урочисто в’їздить на осляті в Єрусалим, щоб там віддати своє життя за кожного з нас, а згодом, воскреснувши, подолати смерть, буде для нашого многостраждального народу символом перемоги, тріумфу та віри у світле майбутнє.

Схожі новини